Учебната година във Финландия започва още в средата на август и приключва в началото на юни. Изследванията на авторитетната международна организация PISA показват, че финландските ученици са най-добре подготвените в света.

Разбира се, този резултат не се дължи на ранното започване на учебната година, а на принципите, върху които е изградено образованието в държавата, в която живеят само 5,5 милиона души.

Във Финландия няма „елитни“ или пък „слаби” училища. Всички учебни заведения имат еднаква оборудване, възможности и пропорционално спрямо размера финансиране. Освен това почти няма частни училища.

Друг основополагащ принцип е равенството в изучаването на всички предмети. Наблягането на едни дисциплини за сметка на други не се поощрява.

Равенството между учениците също е закон. Във Финландия няма „лоши” и „добри” деца, няма „умни“ и „глупави“ ученици. Сравняването на учениците един с друг е забранено.

Децата с двигателни и (или) интелектуални затруднения учат заедно с другите. Финландците се стараят максимално да интегрират в обществото онези, които имат нужда от повече грижи.

Не трябва да пропускаме и факта, че във Финландия детето се счита за личност, напълно равноправна на възрастните. Обидите и физическото насилие над деца са недопустими. Още в първи клас на учениците им се обяснява, че могат да оплачат на социалните служби, ако някой ги нагруби или удари.

Не на последно място за успеха на финландското образование голям принос има и неговата практичност. В училище се преподава само това, което ще потрябва на детето в живота. „Учим, за да сме готови за живота, а не за изпитите“ – казват финландците.

Изследванията на PISA показват и още нещо. Учениците във Финландия са най-четящите деца на планетата. Това е много хубаво, но е свързано и с една опасност. Все повече хора четат на електронни устройства. В свободното си време също прекарваме часове пред телевизори, лаптопи и смартфони, а те излъчват прекалено много от т.нар. синя светлина.

Тя е вредна, защото може да увреди фоторецепторите в окото и ретината като цяло. Тъй като е с много мала дължина на вълната, синята светлина прониква дори и през кожата на човека.

Природата се е погрижила след залез слънце да няма източници на синя светлина и по този начин човешкият организъм се подготвя за сън и почивка. След свечеряване в тялото ни започва да се отделя мелатонин, наричан още хормон на съня.

Всички електронни уреди и енергоспестяващи лампи обаче нарушават този процес. Те възбуждат мозъка и ограничават отделянето на мелатонин, затова мнозина страдат от нарушен сън.

Снимка: iStock

За щастие, финландците работят и по този въпрос. Новият смартфон Nokia 5.3 има сертификат за ниско излъчване на синя светлина от TÜV Rheinland, което означава по-малко натоварване на очите, докато четем или гледаме видео.

Повече за този иновативен модел можете да научите тук.

В момента имате шанс и да спечелите новия Nokia 5.3 от играта на Nokia Mobile BG във Facebook, като проявите креативността и фотографските си умения. 

А тук събрахме няколко оферти за Nokia 5.3, за да можете по-лесно да изберете най-добрата за себе си.

Технополис

Техномаркет

Теленор

Виваком

Материалът е написан в партньорство с Nokia.