Известно е, че думите играят изключително важна роля в процеса на възпитание. Смисъла, вложената емоция в тях, децата удивително лесно и бързо улавят, схващат и възприемат. Затова е изключително важно какво казваме на детето си и, естествено, как го казваме.

Ето няколко ключови фрази, които всеки от нас, като родител, трябва да употребява в ежедневното си общуване с малчугана. Те не само ще оказват положително въздействие върху неговия характер и светоусещане, но ще вдъхват и самочувствие у малкия човек, ще спомагат за взаимното разбиране и, което е още по-важно – за изграждане на доверие.

В този ред на мисли окуражаването и похвалата имат изключително градивен и възпитателен ефект. Например:

1.Вярвам ти, ти можеш, имам ти доверие!
2.Не се безпокой. Нормално е да допускаш грешки!
3.Справяш се отлично!
4.Не го взимай много навътре. Следващия път ще успееш. Само трябва да опиташ пак!
5.Винаги можеш да разчиташ на моята помощ!

И тъй като основите на добрите обноски се поставят още в най-ранна възраст, за възпитанието от значение е не само начинът, по който се отнасяме и общуваме с детето си, но и как ние, големите, разговаряме помежду си, какъв модел на поведение демонстрираме пред децата си, докато те ни наблюдават и слушат отстрани. Ето защо трябва да се постараем в речника на детето да бъде култивиран навикът по-често и на място да присъстват вълшебните думички: "Моля", "Благодаря", "Извинявай", "Съжалявам". В случая най-сигурно работи именно личният пример, който даваме на децата си, общувайки с тях и света.