Децата започват живота си като „tabula rasa” (в превод от латински - чиста дъска). Като родители, ние сме длъжни да „пишем” върху нея с разум, съвест и отговорност. Създаването на добри навици у мъничетата е нещо изключително важно като задължение на родителите, тъй като те формират характера и остават за цял живот.

#Не пропускайте закуската 

Тя трябва да бъде консистентна с преобладаващо съдържание на млечни и зърнени продукти, както и богати на протеини храни. Например каша от овесения ядки с мляко, подсладена с лъжичка мед, в компанията на едно варено яйце, би бил перфектен старт на деня за всяко дете.

#По-малко рафинирана захар, повече плодове

На всички ни е ясно, че децата обичат сладките храни. За да ги предпазим от развитието на зависимост към захарта е достатъчно десертното меню да бъде съставено колкото е възможно по-често от плодове.

#Научете детето да се вслушва в гласа на организма

Научете децата си да се вслушват в повика на собствения им организъм - благ, ситост и др. Идеята е по този начин да възпитате у децата да се грижат правилно за своето тяло, за да водят здравословен начин на живот. Когато се храните заедно се старайте да давате пример за изграждането на уважение към храната и отношение към храненето.

#Миенето на зъби

Най-добре е това да става с помощта на стерилна марля или специален напръстник. След като детето навърши 1 година, задължително използвайте четка за зъби с меки нишки и паста с флуор за успешна защита на емайла от кариес. Старайте се да не оставяте детето само да мие зъбите си поне до навършването му на 7-годишна възраст. Този по-продължителен период на обучение и контрол ще гарантира утвърждаването на добрите хигиенни навици.

#Не пренебрегвайте профилактиката

Профилактиката при децата се състои в редовното провеждане на медицински контролни прегледи на здравословното състояние. Те включват следене на нормалното развитие на целия организъм. От значение е и спазването на схемата на задължителните имунизации, които дават известна гаранция за създаването и поддържането на добър имунитет.

#Ограничете времето пред телевизора и другите електронни устройства

Да, те са част от ежедневието ни и са полезни за интелектуалното развитие на децата, но те не са всичко. Поддържайте баланс между дигиталните и физическите дейности, така че детето да не губи представа за реалността и живота, който го заобикаля. 

#Стимулирайте физическото развитие у детето си

Запишете детето си колкото се може по-рано на спорт. Това ще помогне да култивирате у него любов и желание за физическа активност, както и да възпитате отрано естествената склонност към състезателен дух и дисциплина.

#Култивирайте у детето си любов към природата

Насърчавайте желанието на детето си за общуване с природата и игрите на открито. Редовните излети сред природата ще подпомогнат здравословното му физическо и психическо развитие и ще възпитат уважение у него към флората и фауната.

#Детето се нуждае от пълноценен сън

Пълноценният сън е жизнено важен за правилното развитие на детския организъм. Именно тогава в организма се отделя т.нар. хормон на съня – мелатонин, който се синтезира единствено през нощта. Той допринася за здравето и доброто състояние на целия организъм. Наричат го също хормон на младостта. Научете детето си да си ляга в 22:00 часа. Добре е да знаете, че децата в предучилищна възраст се нуждаят от десет часа сън на денонощие, тийнейджърите – от осем/девет и половина часа на денонощие.

#Грижете се и за емоционалното здраве на детето си

Насърчавайте у детето чувството на удовлетвореност и щастие. Колкото по-положително то започне да възприема моментите от живота, толкова по-здраво и уверено ще расте то. Старайте се да превръщате ежедневието на му в празник. Научете го да мисли позитивно.