В статията си „Как да отгледаме момче: мисията ми да отгледам син, достоен за 21 век“, журналистът Том Ламънт разказва, че сам се е изненадал до каква степен сина му се чувства част от един затворен клуб – клубът на момчетата. Двамата са били на състезание с коне и момчето си е било избрало любим кон и жокей, но те са отпаднали от състезанието и то не от кого да е, а от жокей жена. Малкото момче се е разплакало, но после се е успокоило, че въпреки фактът, че жокеят е жена, то конят е мъжки, така че това все пак е победа за отбора на мъжете.

Вероятно и вие сте се чувствали понякога така с вашите момчета. Без да се опитвате да им внушите подобни убеждения, по някакъв начин те са израснали с идеята, че между тях и противоположния пол има някаква стена и са длъжни да са съпричастни към клуба на мъжете.

Пободен начин на мислене може да създаде големи проблеми на синовете ви в бъдеще. Времето на Джеймс Бонд свърши и всички ние, без значение от пола ни, трябва да сме щастливи от това. И ако западните общества се сблъскват с подобни проблеми, колко по-сериозни са те в България, където патриархалните норми и традиционните ценности все още се считат за важна част от идентичността ни.

Тук сме подбрали няколко прости правила, които може да следвате, за да възпитате един достоен млад мъж, който няма да е пречка, а ще помага за изграждането на едно по-равностойно общество.

1. Думи - внимавайте какво казвате

Снимка: istockphoto.com

Няма момче, което да не е било насърчавано от баща, дядо, чичо или дори от майка си да свърши някаква „мъжка работа“. Може и да не изглежда като кой знае какво, но тази думи са първата тухла в изграждането на стената между половете. Ако има „мъжка“, значи има и „женска работа“. И ако е похвално едно момче да върши мъжката работа, значи е срамно да върши женската.

Малкото момче не бива да остава с впечатлението, че домакинската работа е задължение на жената в дома. Те трябва да са и негова отговорност.

2. Чувства - внимавайте какво заглушавате

Снимка: istockphoto.com

Като говорим за ужасни изрази, които всяко момче е чувало, може би за първото място с „мъжка работа“ си съперничи с „бъди мъж“. Да бъдеш мъж изглежда означава да не плачеш, да не се натъжаваш, да не се страхуваш. А няма дете, което да не прави тези неща.

Дайте възможност на синовете си открито и без срам да говорят за чувствата си. Изслушвайте ги и им помагайте да разберат какво представляват емоциите, които изпитват. Колкото по-лесно и точно детето ви (без значение от пола) може да вербализира чувствата си, толкова ще му е по-лесно да ги приеме и да ги овладява.

3. Уважение - внимавайте какъв образ създавате

Снимка: istockphoto.com

Момчето ви не само не трябва да подценява жените, а трябва да изпитва уважение към женското тяло. Твърде много родители предпочитат синовете им сами да разберат по какво се различават мъжките и женските тела, а във времето, когато достъпът до интернет е толкова лесен, начинът, по който ще го разберат, ще ги бележи за цял живот.

Говорете със синовете си за привличането, за сексуалното желание и за хормоните. Нека се научат, че няма определена правилна форма или размер за женското тяло и че начинът, по който една жена се облича, никога не може да бъде оправдание за определено отношение към нея.

4. Действия - внимавайте какво го насърчавате да прави

Снимка: istockphoto.com

Разговорът за секса е много важен, когато имате синове, защото ако вие не изградите моралния му компас, оставяте тази задача на обществото и на порно индустрията. Синът ви трябва да знае, че сексът не е някакво постижение, което ще е гаранция за мъжествеността му.

Всички сте чували ужасния виц за ключа, който отключва всички врати (ако не сте, по-добре за вас). Точно от такива идеи трябва да пазите синовете си, за да знаят, че сексът е доброволен акт между двама души, а не някакъв вид покоряване на по-слабия пол.

5. Отговорност - внимавайте и той да внимава

Снимка: istockphoto.com

Внушете на синовете си, че е тяхно задължение да бъдат съпричастни към жертвите на сексизъм и насилие, извършено от други мъже. Макар самите те да не постъпват грешно, трябва да се научат да различават правилното от неправилното поведение.

Винаги, когато станете свидетели на сексизъм, несправедливо отношение или проява на агресивен мачизъм, обърнете внимание на сина си върху това поведение и споделете своите виждания за правилно отношение.

6. Социална среда - внимавайте с кого общува

Снимка: istockphoto.com

Много е вероятно голяма част от негативните влияния в живота на сина ви да не дойдат от семейството (и това е хубаво). Ще ви е много трудно да го предпазите обаче от сексистките внушения социалната му среда.

Насърчавайте го да ви споделя подобни неща, които приятелите му са казали и му разяснявайте своята позиция, без да атакувате него или познатите му. Нека сам започне да отсява правилното от неправилното и в крайна сметка сам ще започне да отсява качествените хора в социалното си обкръжение.

7. Толерантност - внимавайте какво не разбира

Снимка: istockphoto.com

Стискаме палци когато децата ни пораснат, да не стават свидетели на хомофобските прояви, които виждаме днес в България. Това зависи изцяло от родителите. Не крийте от децата си факта, че не всички мъже са еднакви, не всички имат еднаква сексуална ориентация или предпочитания за дрехи. Нека знаят, че „различните“ мъже също са “истински“ мъже и трябва да се отнасяме с тях със същото уважение, като към всички останали хора.

Сигурен съм, че дори най-консервативните защитници на „традиционните ценности“ не биха искали децата им да проявяват агресия или да извършват насилие, така че разговор за ЛГБТИ общността може да е от полза и без значение какви са нагласите ви, може да промени живота на момчетата ви към по-добро.