Мислите си, че детето ви не е кротко, дори на моменти е доста агресивен ангел, който трудно може да бъде задържан на едно място, пък камо ли да седне да чете? Смятате, че само онези, спокойните и мили дечица, са способни на стоицизма на четенето, докато вашият палавник е напълно изгубен за каузата? Не бъдете толкова крайни, нито толкова снизходителни към него. Бъдете хитри! Често се случва така, че в старанието си да накараме своя малчуган да чете, той се чувства подложен на натиск и това го отблъсква, вместо да му носи радост.

Това, което ние, родителите, трябва да правим е просто да четем на децата си. С други думи да ги запалим по четенето леко и забавно. Книгите би трябвало да ни накарат да се смеем и да се усмихваме, да ни отведат до далечни земи и да ни превърнат в убийци на дракони и да почувстваме всички чувства по пътя. Ако се отнасяме към книгите като към нещо магическо, децата ще пораснат с вяра в това. Ето няколко полезни идеи как да забъркате магията по четенето у своето дете.

1. Разменете Ариана Гранде за аудио книга

Да, аудио книгите се броят като четене – и те могат да помогнат на децата  да го заобичат. Слушането на някой, който чете книга уверено, е чудесен начин както за детето, така и за вас, да овладеете способността за четене на текста точно, бързо и с добра дикция.  Може също да му пуснете да слуша книга в колата по пътя към училище или тренировка.

2. Покажете му модели на любов към четенето

Децата вземат знаците/примера от възрастните. Когато израснеш, заобиколен от нездравословна храна, ти харесваш нездравословна храна. Когато израстваш, заобиколен от книги, ти харесваш книги. Идеята е децата да ни виждат да четем, но също така да говорим с тях за книгата. Хубаво е да виждат нашите реакции от прочетената книга, че книгите ни носят радост.

3. Направете кът с книги

Тих, уютен, пълен с книги кът е задължителен у дома. Децата обичат крепостите, така че само ако опънете одеяло върху  два стола и може да направите крепост, в която детето да чете. Да създадете интересно място за четене прави времето за четене още по-привлекателно. Може да направите и плажна тема: кърпи на пода, плажен чадър, подпрян на стената, плакат на морето.

4. Накарайте книгите да оживеят

Намирането на дейности, вдъхновени от книгата, кара книгите да оживеят. Ако 3-годишният ви син обича приказката „Трите Прасенца”, заведете го да види прасенце лично. Четете за звездите? Заведете го на планетариум.

5. Празнувайте рождените дни на писателите

Например рожденият ден на Елин Пелин е на 8 юли 1877 г., той е написал книгата „Ян Бибиян”. Отбележете годишнината му с четене на „Ян Бибиян”.

Вижте в сайта Frida.bg още полезни хиринки, с които да накарате децата да обичат четенето.

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Четящо дете в ерата на смартфоните – мисия възможна
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Топ 5 съвета за плавен преход към работа след ваканцията
  • Първолаче - внучката на Катето Евро е облечена в народна носия за 15 септември
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!