Настъпи време за беритба
на късно зреещите сортове грозде. Болгар, Димят, Хамбургски мискет, Сензо и някои други десертни сортове са най-подходящи за приготвяне на една чудна благинка. В малкото кътчета на България, където я редят, я наричат грозденица.
Ето накратко как да си я приготвите в домашни условия:
Отделените зрънца грозде се измиват и се нареждат в бидонче или в дървено каче. Всеки ред се поръсва с фин смлян синап. Между редовете е много важно да се поставят листа от дюля, от лоза, от малини, къпини или касис. На всеки 10 килограма грозде се слага половин килограм синап и половин килограм листа. В така подредената бъчвичка се налива преварена (за да се спре ферментацията), утаена, избистрена и изстудена шира (неферментирал гроздов сок), докато гроздето се покрие напълно. При липса на шира, подреденото в качето грозде се залива със студена вода.
Цялата тази чудесия се държи 25 дни
минимум на хладно и проветриво място, след което е напълно готова за консумация. Гроздето е придобило райски вкус и сладостен аромат, а сокът – резлив и пенлив, напомня на палаво младо шампанско.