Ето една вкусна есенно-зимна супа за постите.
Рецепта за 4 порции
800 г тиква
100 г червена леща
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
2 стръка мащерка
4 кубчета зеленчуков бульон
1 щ. сол
1 щ. захар
80 мл растителна сметана
В сгорещен зехтин се запържва лукът в голяма тенджера до златисто. Добавят се чесънът, червената леща и листата на мащерката. Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета и се прибавя в тенджерата. Накрая се залива с 1 л гореща вода, в която са разтворени зеленчуковите бульончета. Тиквената смес се подправя на вкус и се оставя да се вари на тих огън за около 25 минути. Готовата супа се пасира докато стане на крем. Добавя се растителна сметана и при нужда се доовкусява.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.