Как се справяте с мръсните чинии - въздъхвате пред голямата купчина и се захващате да миете или нареждате в машината и натискате копчето? И двата варианта имат свои плюсове и минуси. Но все пак да се опитаме да намерим златната среда. 

Измиване на ръка

Плюсове:

Контролирате количеството вода
Разчитате изцяло на собствените си сили, като търкане и премахване на зацапванията, а не само на абразивността на почистващия препарат и силата на струята. ли друг дезинфектант.

Снимка: iStock

Минуси: 

Могат да бъдат изключително разточителен метод, с оглед използването на вода и препарат. Европейско проучване, сравняващо измиване на ръка с миенето в машина, заключава, че на ако в първия случай се хабят 27 литра вода и 2,5 киловатчаса (кВтч) енергия за 12 комплекта съдове, то в за втория се изразходват едва 4 литра и 1.5 кВтч.

Миене в съдомиялна

Плюсове:

Спестява ви време. Докато тя мие, вие може да правите нещо друго.
Пести вода

Минуси:

Създава вредния навик да слагате в нея всичко, независимо колко е мръсно и така да се трупат съдове.
Измиващите препарати за машина съдържат фосфати и други вредни химикали.
Използват електроенергия, като някои модели могат да се сравнят в това отношение с бойлер.

Резултати

И така, какво трябва да направим – да мием на ръка или в миялна? Истината винаги е някъде по средата. Изберете икономична миялна машина и препарати без фосфати. Така ще намалите основните вредности при използването на машината. Въпреки това, ако имате две чинии в мивката и не искате те да умиришат миялна машина, докато чакате да се съберат още неща за миене, почистете ги на ръка. Сортирайте съдовете според степента на замърсеност. Може да оставите по-мръсните в машината, защото водната струя в нея е по-силна и достига по-висока температура.

Снимка: iStock

Кой начин е по-ефективен?

Ръчно миене

  • Не оставяйте водата да тече постоянно от кранчето. Сипете вода и препарат в една купичка, след което натъркайте всички съдове, лъжици и вилици.
  • Ако имате двойна мивка, напълнете едната страна с вода за измиване, а другата - с водата за изплакване. Можете да използвате повторно водата от изплакването за поливане на растенията в саксии.

Съдомиялна 

  • Пускайте съдомиялната само когато е наистина пълна. Подреждайте нещата в нея правилно, така че да използвате капацитета й максимално.
  • Използвайте правилния режим, ако това е функция, която се избира ръчно.