Краставиците не трябва да се съхраняват заедно с домати и чушки, защото пожълтяват и по-бързо се развалят, когато са едни до други. Продавачите на краставици ги нареждат една до друга на прохладно място, но не в хладилника, и два пъти дневно ги пръскат с вода, за да запазят свежестта им.

Трик за запазване на краставиците свежи и сочни за по-дълго време е като се намажат с разбит белтък. Запечатката, която се образува след като изсъхне белтъкът, не позволява влагата да се изпарява от тях.

Краставиците се съхраняват дълго в хладилник, ако са в метален съд с капак. При температура около 7 С градуса те се запазват от 20 дни до цял месец. Kpacтавиците не бива да се мият, преди да се сложат в хладилника.

Краставиците се съхраняват най-дълго с помощта на оцет. На дъното на емайлиран съд се налива оцет да го покрие. Отгоре се слага решетка, върху която се нареждат свежите краставици, така че да не опират до течността. Съдът се захлупва плътно. В тази "оцетна камера" зеленчуците се съхраняват повече от 2 месеца.

Готовата салата от краставици и други зеленчуци, може да се съхранява няколко часа в хладилник, но само ако не е овкусена, за да не се превърне в каша.

Горчивината на краставиците е концентрирана във върха им. Ако започнете да белите от там, ножът ще пренесе горчивинaтa по цялата дължина. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите и нарежете на салата.