В собственото си жилище можете да правите каквито си искате промени, но помислете добре, ако планирате след време да го продавате. Невинаги големите инвестиции вдигат цената на имота дотолкова, че да си ги възвърнете. Спазвайте златното правило, което брокерите са установили: нямате сметка вашият апартамент да е най-луксозният/скъпият в блока, както и къщата ви да е най-голямата/луксозната в квартала.

1. Прекалено скъпа кухня
Според брокерите, кухнята е ключовият елемент в жилището и много купувачи взимат финалното си решение в зависимост от това дали тя им харесва. Но прекалено скъпата кухня може да затрудни продажбата на дома по два начина. Първо, създава диспропорция и заможните купувачи няма да харесат останалите стаи. И обратно, хората, които одобряват по-скромните стаи, нямат пари, за да платят високата цена на жилище с ултрамодерна кухня.
Специалистите съветват стойността на ремонта и обзавеждането на кухнята да не надвишава 20% от цената на дома. Тоест, ако жилището струва 75 000 евро, кухнята не трябва да ви коства повече от 15 000 евро.

Снимка: istockphoto.com

2. Неуместни промени/допълнения
Ползвайте професионална помощ, когато правите промени в жилището, за да не се получи на прасе звънче или обратното. Добавянето на баня към спалнята може и да не се хареса на бъдещите купувачи, защото не е удобно, докато единият спи, другият да минава през стаята за среднощен душ.
Ако искате да добавите нов етаж към къщата, съобразете се с домовете наоколо. Дори регулацията да позволява, нямате полза къщата ви да е най-високата (и най-скъпата) в района. Не всеки би искал да купи къща за 300 000 евро в квартал, където средната цена е 150 000, примерно.

3. Басейнът
Не мислете, че инвестицията в басейн ще се възвърне при бъдеща продажба. Особено, ако къщата е със скромна цена. Басейнът изисква поддръжка и плаши купувачите с ограничен бюджет. Освен това семействата с малки деца се притесняват от евентуален инцидент и биха отложили живеенето в къща с басейн за след 5-10 години.

Снимка: iStock

4. Промяна на функцията на помещенията
Внимавайте, когато преобразувате необратимо или почти необратимо спалня в кухня/баня или гараж в зимна градина/фитнес. За почти всички купувачи най-важният параметър е броят на спалните. Ако са по-малко от нужното, дори няма да дойдат на оглед. Наличието на един или два гаража също е по-важно от това да има климатизиран фитнес с огледала по стените и други глезотии.

Снимка: iStock

5. Странни дизайнерски решения
Заглавието на тази точка всъщност е „кич“. Виолетови стени, тапети със странна шарка, ниша тип „параклис“ или огледален таван с лампички-звезди може да са по вашия вкус, но да отблъснат купувача. Някои от тези неща могат лесно да се поправят, но за мнозина е трудно да си представят какво ще се получи след кратък ремонт. Повечето хора искат жилището и цената да им харесат от пръв поглед. Купувачите не искат да затъват в ремонти с неясна стойност.

6. Мокет от край до край
Ако харесвате меките настилки, по-добре сложете паркет, ламинат или гранитогрес и отгорете застелете с килими. Повечето купувачи предпочитат твърди подови настилки и мокетът от край до край ги отблъсква. Трудно се поддържа, а и алергиите стават все по-често разпространен бич.