Наскоро забелязах, че у дома прехвърчат странни създания – в началото най-често ги виждах, когато в стаята е тъмно и те се появяваха по средата на някой хубав филм – точно пред телевизора. Казах си, че няма страшно. Просто ще изчакам да видя как ще се развият – може пък да не им харесва вкъщи и да се изнесат някъде другаде на квартира. Но не стана така – сега целият таван в коридора е осеян с малки, гадни твари, за които в последствие се досетих, че са молци. Настръхна ми козината!!! Замислих се за всичките си дрехи, одеяла, чаршафи и т.н.

Поинтересувах се и разбрах, че всъщност не е задължително молците да нападат само дрехи, тъй като основно вредителите от този вид у дома могат да са два вида - такива, които се хранят с вълнени дрехи и такива, които се хранят с продукти от кухнята, или накратко, първите са известни като дрешни молци, а вторите като хранителни.

След като разбрах това, ужасът ми нарасна – „ами, сега как ще разбера какви са молците у дома?”. Пак си казах, че няма страшно и че съм се справяла и с по-сложни ситуации. След като се отърсих от първоначалната паника, поразмислих и съобразих, че ако бяха хранителни молци, то щяха да нападнат кухнята, а не коридора, където се намира големият гардероб с дрехи. И така, успокоих се и първото, което направих беше да се обадя на мама за някоя нейна изпитана рецепта… и да проуча по-подробно нещата с молците…

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Така горе-долу изглеждат дрешкоядите, както ги наричам аз - окраската им варира от кафява до сива и не са по-големи от 1-2 сантиметра.

Молците са вид пеперуди, които не могат да навредят на човешкото здраве, но нанасят други щети. Хранителните си похапват от нещата в кухнята и могат да направят дупки в почти всички незащитени и непокрити хранителни продукти, но най-вече в брашното, зърнените продукти. Другите – дрешните или още познати като платнени, се хранят с всичко, направено от естествени материи - дрехи, пуловери, килими, одеяла и всичко, за което можете да се сетите от вълна и коприна.

Тъй като молците са пеперуди, те имат същия стадий на развитие: яйце – гъсеница (ларва) – какавида – пеперуда, който се нарича метаморфоза. Сигурно ще си помислите защо ли пък ми е потрябвало да знам как се развива един вредител, който заплашва да изяде дрехите ми? Моят отговор е прост – разбрах, че щетите биват нанасяни единствено и основно от гъсеницата (втория етап от развитието), която се нуждае от храна, за да премине в следващия етап от метаморфозата. Това ми помогна да осъзная, че на пеперудите, които стоят необезпокоявани по тавана в коридора, им предстои да снесат яйца, които от своя страна ще пируват в продължение на няколко месеца в дрехите ми.

Какво полезно още научих за молците?

  • Молецът не се развива в дрехите, които се носят постоянно, които се проветряват на слънце и перат често. Те обичат дрехи, които са закътани и отдавна забравени в гардероба.
  • Развитието на ларвата и периодът, в който тя ще се храни с ценните ни дрехи зависи от температурата – ако тя е по-висока (30 градуса) е напълно възможно ларвата да се превърне в какавида за около 2 месеца, при по-ниска температура – над 4 месеца до 10.
  • Активният период на молците, когато те са пеперуди е през нощта, през деня те се крият в разни процепи, под килима, зад пердето – предимно на тъмни места. Ако те са много обаче, е напълно възможно да ги забележите и по таваните.
  • Не се успокоявайте, ако у дома нямате естествени материи. При отсъствие на такива, молците прибягват и до похапване на растителни влакна.

Какво помага в борбата с неприятните вредители?

Първо си казах, че най-изпитаният и стар метод на действие е този да сложа нафталин в гардероба, но после размислих. Той мирише ужасно, отровен е, би изгонил не само молците от апартамента, но и мен, а и не искам дрехите ми да миришат на нафталин…
И тогава открих множество природни начини, с които да се справя с дрешкоядите :). Ето някои от тях:

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosМолците не обичат миризмата на кедър. Можете да сложите парченца от кедрово дърво между дрехите.

 

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosМолците не понасят още: сушени листа от орех, лавандула, мента, свежи кори от цитрусови плодове.


Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОтблъсква ги и ароматът на евкалипт, карамфил, пресен розмарин и дафинови листа.

 

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosХубаво е често да проветрявате помещенията у дома, да пускате прахосмукачка.

Да изнасяте стари дрехи, юргани и одеяла на терасата да се проветрят. Молците не обичат слънцето и чистия въздух.


Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosВисоката влажност у дома също може да е причина за появата на молци.


Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСезонните дрехи, които скоро не се очертава да носите е добре да изперете, изсушите и поставите във вакуумиращи се пликове.

 

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПри откриване на молци по дрехите – изперете ги, попарете ги и оставете да изсъхнат на слънце.

Можете да си направите и смес от всичките ароматни подправки, плодове, сушени листа и да ги напъхате в стари и скъсани чорапи. Аз така смятам да направя...