Силната му страна неизменно беше вкусът, но той често имаше проблеми с външния вид. Точно това коригира, и то по най-забележителния начин, на финала. Надскачайки дори собствените си възможности, Ивайло приготви севиче като предястие, уаге с даши бульон и казан диби за десерт. Ястията, което представи, всъщност показват неговата ценностна система - отвореност към света и всичко, което е любопитно и вкусно. 

"Още осмислям какво точно се случи!", сподели той в студиото на "Тази сутрин". 

За него храната е форма на глобализация: "Още от древността, когато са съществували империите, те са взимали най-доброто от местата, на които са минавали. Затова кухнята е на всички. Трудно е да кажем коя на кого е или коя е по-вкусна."

Той самият не се чувства като империя с победата си, а просто като човек, който е успял да победи "супер силни съперници"."Всеки един от тези 16, имаше реален шанс да победи. В крайна сметка това е игра и на финала се броят грешките. Който допусне най-малко в ключовия момент - пебеждава." 

Въпреки че представя забележителни рецепти на финала. Ивайло не е имал много време да ги изпробва. Десертът дори никога не му се е получавал преди това. Казан диби е ястие, което се приготвя 2 дни. Благодарение на техниките, които използва - течен азот, "лед и магия", успява да го направи за час.

"Човек, поставен в критична ситуация, преминава границите си, надминава страховете си и постига невероятни неща!", споделя той. 

За Ивайло готвенето е наука и всичко, което прави в кухнята се свежда до "прости физични и химични правила". 

Готви от много време, но решава да се заеме с това професионално, когато заниманията му като копирайтър му омръзват. "Готвенете ми става все по-инересно. От 9 години готвя активно. За нещата, които можеш да усъвършенстваш, един жвот не стига."

След финала на MasterChef Ивайло планира да отвори свое собствено място за храна.

"Ще бъде място за дюнер. Но той няма да има нищо общо с онова, което хората си представят. Ще бъде усъвършестване на техники, които са съвършени. Аз обичам улицата, предпочитам субкултурите. Уличната храна е супер важна за развитието на парти сцената. В София липсват такива места, които ще ни направят още по-хубава столица."

Ивайло обича готвя на хората, които харесва и обича. Вихри се в кухнята и за всички, които са малко скептични, защото обича да ги изненадва с нови вкусове.   

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg