Ивайло Спасов - копирайтър от Кърджали, е новият победител в MasterChef България. За да спечели 100 000 лв., на финала той включи абсолютната тежка артилерия - златни рибки за презентация, бормашина за готвене и изключително много талант и креативност. 

Преди да се включи в MasterChef Ивайло счита, че храната може да променя съдби. След финала - сигурни сме, вече е 100% убеден в това!

Ивайло показа висока прецизност и много креативност на финала на предаването. Три златни рибки  го доближиха до златото.

"Честно ти казвам, презентацията ... спъна ме, изкара ме извън играта просто!" - коментира шеф Михалчев впечатляващата презентация на предястието на Ивайло.

Предястието с впечатляваща презентация на Ивайло. Източник: MasterChef

Конкуренцията му - Виолина и Димитър, също представяха на журито не просто храна, а истинско изживяване за сетивата. 

Финалистите в MasterChef - Ивайло, Виолина и Димитър. Източник: MasterChef

Димитър заложи на гурме прочит на традиционни български ястия.

Предястието му беше "едни по-различни яйца по Панагюрски".
Основното му ястие - агнешка дробсърма от агнешко бонфиле, увито в було с пастет от черен и бял дроб и чипс от ориз, се оказа препъни камъка за него в състезанието. Митко не успя да направи балоните си от ракия и лимонада, пълни с пушек от сушена чушка, които трябваше да са и черешката на неговата презентация.  
А десертът, до чието приготвяне не успя да стигне, беше баница с боза и тахан халва с карамелен крънч и трябваше да изглежда ето така.  

Виолина представи като предястие снежен рак с рулце от зелена тиквичка, майонеза, едемаме и консуме от спанак. 

Основното си ястие - еленско бонфиле с коричка от панко и билки с крем от целина и бял шоколад, горски гъби и порто, презентира в чинии от корен на орех, специално направени от съпруга й. Тя леко ги запали с горелка, за да може димът да придаде специфичен аромат и да пренесе журито в градината с орехи, която тя има в дома си. 

Предястието на Виолина. Източник: MasterChef

За десерт се развихри с три вида шоколад, бял мус, безглутенов блат и малиново кремю, покрит със захарен памук от теменужки. 

Ивайло блесна с предястие севиче, със сок от краставица, овкусен с уасаби. Той комбинира вкусове от различни краища на света. За презентацията си използва аквариум с 3 златни рибки, течен азот и скелета на рибата, прободен със стрела. 
Основното му ястие беше сет меню с уаге (специално говеждо месо), чалънмуши с гъши дроб, даши бульон, лют корейски сос и леко хрупкав, запечен ориз. Той изпече уагито върху камъни от хималайска сол директно пред журито. 
Десертът му включваше казан диби със спирала от изомалт, ягодово сорбе с босилек и бисквити с шамфастък. За изработването на спиралата, той използва бормашина, с което определено впечатли както журито, така и хората, които бяха дошли да го подкрепят на финала. 

Десертът на Ивайло. Източник: MasterChef

"Това може да не е "Фермата", но понякога уредите от домакинството помагат за създаването на кулинарни чудеса!" - обяси той на шеф Роу защо използва уред от строителството.  

"Когато си чух името... направо някаква екзалтация, супер адреналин и еуфория... MasterChef беше едно неочаквано за мен приключение, защото не се записах само за него, имах колебание дали да се пусна въобще в играта", споделя Ивайло след финала.

Той е роден и израснал в Кърджали. Баба му и дядо му са тракийски бежанци и покрай тях е опознал близкоизточните вкусове и продукти като нахут, тахан, трахана. Определя се като кулинарен авантюрист – обожава да се разхожда из уличките до Женския пазар и да опитва улична храна. Мечтае да има собствено местенце, където да предлага сочно и добре овкусено месо, хляб и туршии, „които те карат да слюноотделяш.“

Подгласничката му Виолина в рамките на цял месец ще има свой напълно оборудван Pop-Up ресторант в София, където ще може да разгърне своя талант професионално.