Вече са ясни имената на първите трима души, които ще отпътуват на частна мисия на компанията на Илън Мъск до Международната космическа станция. Това са предприемачът Лари Конър, инвеститорът Марк Пати и предприемачът Ейтан Стибе. Всеки от тях е платил по 55 млн. долара, за да излети в Космоса. Полетът ще бъде пилотиран от астронавта Майкъл Лопес-Алегрия.

В студиото на предаването „Тази сутрин“ по bTV гост беше астрофизикът Тихомир Димитров, с любопитни подробности за космическите пътешествия.

Той обясни, че престоят на един човек на станцията струва около 45 000 долара, а мъжете ще останат 8 дни. В сумата от 55 млн. долара са включени тези разходи, разходите на командира на мисията, както и разходите по изстрелването на ракетата, което никак не е евтино. Въпреки това според Тихомир Димитров от тези 165 млн. долара ще остане значителна печалба и за Илън Мъск.

Той разказа, че освен финансовия въпрос има и други изисквания за пътешествие в космоса. Никой не може да е сигурен как ще реагира тялото му, когато е в състояние на безтегловност. Това много обърква вестибуларния апарат и се е случвало космонавти да се върнат преждевременно на Земята, защото им е станало прекалено зле.

Официално се съобщава, че тримата частни космически пътешественици ще извършват научни експерименти, но според Димитрив целта на това изявление е само да оправдае значителното разхищение на средства и те са по-скоро туристи.

Всъщност космосът не се намира толкова далеч, обясни астрофизикът. Той посочи, че от повърхността на земята до космическото пространство има само 100 километра, което е по-малко от разстоянието между София и Пловдив.

Илон Мъск планира в бъдеще да построи космически хотел, който да приютява туристите, когато пътешествията до космоса станат по-достъпни и редовни. Целта на предприемача е да събере огромната сума, необходима му да осъществи най-грандиозния си план – пътешествие до Марс.

Още любопитни факти за пътешествията в космоса може да чуете във видеото.