“Пасиансът на архангелите” е вторият роман на писателката Мария Лалева. Авторка смята, че тази книга е по-дълбока от “Живот в скалите”. Темите, които се преплитат в нея, започват от прошката, минават през съдбата и до къде тя управлява нашия живот, и стига смирението - как приемаме всичко, което ни се случва.

Книгата е едно своеобразно пътуване към самия себе си или поне аз я усетих така, тъй като успяваш чрез думите да накараш всеки един читател да погледне дори собствения си живот, да направи паралел отстрани и да види неща, които може би до този момент е криел или поне не е признавал дори пред самия себе си, че вижда.

Когато написва последната страница, Лалева установява, че е пътувала наистина към себе си, предизвикала е себе си и наистина е внушила по някакъв начин не на друг, на нея самата, че движението и промяната са неминуем. Според писателката ние говорим най-трудно със себе си и познаваме най-малко себе си.

Понякога изпадаме в абсурда да познаваме по-добре врага, да не го забравяме, да не можем да се освободим от негативните чувства, а най-малко обръщаме внимание на това, което ни кара да се усмихваме, вторачени в болката, която ни е причинена, вторачени в предателство или вторачени в някаква невъзможна за нас преграда за преодоляване.

Авторката смята, че най-хубавото е човек да открие истината, без значение дали тя е безполезна или болезнена. Когато човек не се страхува да види колко се е отклонил от съдбата си, той е спасен, защото има изборът да се върне, да промени и да осъзнае смята Лалева.

Любовта е единствената сила, която може да ни покаже, че Вселената има само сегашно време… Любовта е навсякъде, но за да те доближи и да те прегърне, е нужно да разпознае себе си в теб, да надуши любовта в сърцето ти, да я усети.

Мария смята, че хората имат много пагубна представа за любовта.

​​”Ти не можеш да обещаеш на никого, че ще го обичаш вечно. Можеш да му обещаеш, че ще му дадеш най-доброто от себе си сега, защото не знаеш утре какво е и в това е цялата магия на тоя живот. Ние ако знаехме какво е, нямаше да изживяваме нещата в пълния им обем, в пълния им блясък и в пълната им драма и болка.

Снимка: Васил Къркеланов

За Лалева любовта не е просто чувства, тя е отношение, нагласа и ракурс, през който човек гледа на света, на любимата, на семейството. Това е начинът, по който човек избира да се отнася към света – към морето, към планината.

Аз мисля, че имаме още малко време като нация, така да го кажа, още малко време в калта. Нужна ни е още кал, за да изваем идеята за оня човек и онова общество, което искаме да бъдем.

Според авторката на “Пасиансът на архангелите”, първо трябва да се разберем накъде вървим и после да разберем, че вървим всички заедно.

Снимка: Росица Николова

Животът тече като една пълноводна река, рано или късно ако не спреш бента, той ще влезе в твоя двор и това е нещо, което се възпитава. Ние сме влюбени в собствения си нихилизъм, обичаме да се иронизираме, обичаме да се клеймим един друг, но всъщност ние сме прекрасна сплав от много индивидуалности, а там трудно се получава спойката. Ето това е, на нас ни е трудна спойката, тази сплав да стане проводник.

Липсата на вяра обзела обществото днес е вирусът, който разяжда спойката според Лалева. За нея е важно всички да разберат най-големият урок от пандемията - какво е свободата за всеки. Истинската трагедия от пандемичната ситуация не са кръчмите и моловете, а това, че децата стават асоциални, че хората се мразят и разделят на ваксинирани и неваксинирани.

Снимка: Васил Къркеланов

Изгражда се свят, в който отново нарушаваме равновесието. Ние преди пандемията го бяхме нарушили, а сега благодарение на този вирус отново го нарушаваме. Как ще минем през него е въпросът. Колко човеци ще бъдем след тая пандемия и изобщо дали всъщност светът не върви към това да не се върнем никога към това, което сме били.