Даяна Хааг е от Кливланд, Охайо. Там тя получава корона за красавицата на щата и се дипломира в областта на изящните изкуства. Работи за различни компании в Иран, Лондон, Сиатъл и Москва.

„Работих за американско радио в Русия, след това бях рекламен директор на "Москау Таймс". Беше толкова интересно да си част от гласа на Запада по време на Студената война, и то в руската медийната среда. Обожавам Москва – много интелектуален град. Русия е страна на крайностите, с екстремно време, екстремни хора и прекрасен руски език“ – споделя Даяна пред Цвети Петрунова.

Именно когато копнее да избяга от големите градове, приключенският дух на Даяна я среща с България, за да остави сърцето си в малка книжарница, недалеч от Морската градина на Варна. И така вече 12 години.

„Имах човек в моя живот, който искаше да дойдем тук… значи е било любов (смее се). Той знаеше повече за България, отколкото аз. Беше руснак, пожела да дойдем и аз му се доверих. Със знанията по руски можех да чета, бях свикнала с манталитета там, с това, че трябва да чакаш и стигаш до информацията по-трудно“ – разказва Даяна, която живее на пет минути от операта.

„Тази малка книжарница тук е по образец на една от Париж, която също е била създадена от американка. След Първата световна война там са творили Хемингуей и Фицджералд... Нещо като светилище, убежище, място за излекуване на душата. Имаш време да спреш, да помиришеш розите. Нямам представа кой ще влезе през вратата, дали идва от Нова Зеландия, Тайланд…“ – признава Даяна.

Според нея младите българи са много интелигентни и начетени. Общителни и изключително учтиви.

„За мен Варна е рай, спокойно е. Веднъж бях с моето куче Бобчо навън през нощта, толкова сигурна се чувствах. В Америка не бих го направила“ – споделя Даяна.

На входа на нейната книжарница има надпис, заимстван от парижкия оригинал: „Бъди мил към странниците, защото те могат да бъдат ангели под прикритие“.