Броени дни ни делят от края на 2024 г. Съвсем скоро светът ще прелисти календара и ще започне новата година с нови надежди и очаквания за по-добро.

В някои страни свързват определени храни с привличането на късмет. Ето няколко любопитни продукта, с които хората търсят благоденствие, ако искате и вие да последвате този пример:  

Риба в новогодишната нощ 

Ястията с риба се приемат за препоръчителни за празника в много страни. Според някои традиции, рибите носят късмет, защото винаги плуват в една посока - напред. Според други, този вид е синоним на изобилие, тъй като рибите се придвижват на стада. В някои държави рибата се сервира цяла, което символизира края на една година и началото на следващата. Към нея за Нова година могат да посегнат в Германия и Япония.  

Лещата - италианска традиция 

Този продукт принадлежи към италианската традиция, но това е храна, която е разпространена в целия свят. Заради кръглата и плоска форма, зърната на лещата наподобяват монети. По тази причина тази храна е поставена в графата на тези, които се вярва, че носят късмет, особено по отношение на богатството. Поговорката гласи “Лещата носи пари”, така че ако се съмнявате, пробвайте.  

Предпочитат я и в Унгария за Нова година, като я правят със свинско месо, лук и подправки, включващи унгарски черен пипер, оцет и горчица, Поднася се със заквасена сметана.  

Бобчетата - малки късметчета 

Яденето на боб по Нова година е горе-долу със същото значение като това на лещата. Определя се като символ на изобилие и просперитет, тъй като набъбва, докато се готви. В южните част на САЩ традициите за празника включват черния боб. В Пуерто Рико пък обичат боб с ориз, докато в Бразилия в тази комбинация първият е заменен от лещата. В Япония пък черният боб често е гарнитура за ястията за Нова година и се счита за символ на добро здраве в следващите 12 месеца. 

Оризът за изобилие

В новогодишната нощ молитвите са за година, изпълнена с най-доброто. По тази причина оризът се сервира на празничната трапеза като част от менюто или просто като украса, защото е приеман като предвестник на благоденствие. Някои култури вярват, че е хубаво да се консумира ориз веднага след полунощ, за да се привлекат положителните емоции. В индийската митология се смята, че тази зърнена култура може да поеме лошата енергия и всякакви лоши поличби.  

Японските оризови сладкиши, направени от задушен ориз и пълнени със сладка бобена паста, са популярно предястие. В Китай сервират сладки оризови топки. В Корея си похапват смесен ориз със сотирани зеленчуци, чили и соева паста. Оризов пудинг се сервира в Швеция и Финландия като десерт.  

 

Люти чушлета срещу лош късмет 

В този случай говорим за храна, която вместо да облагодетелства нещо, се яде, за да постави нещо в неблагоприятно положение. Предпочитани са в много страни по света, и то не само по Нова година. Най-големият производител е Китай - 16 млн. т., следван от Мексико, Индонезия, Турция, Испания, Египет, Нигерия, Алжир, САЩ и Нидерландия. 

Зелени зеленчуци - заради цвета на доларите 

Става дума за всички зеленчуци, обединени от общ цвят. Зеленото, всъщност, е цветът на късмета и на доларите. Според някои вярвания, ако ги хапвате в навечерието на Нова година, то има голяма вероятност годината ви да бъде успешна.  

В Германия обичат да имат на трапезата си кисело зеле, заради кръглата му форма, която е акцент към успеха. В Дания пък го предпочитат с канела и захар. В САЩ добавят към зелените зеленчуци шунка или свинско месо.  

Освен това, консумирането на много зеленчуци означава, че вие също детоксикирате тялото си за новата година с всички добавени фибри. Те също така осигуряват полезни витамини и антиоксиданти, които помагат за намаляването на стреса.  

Нар  

В много средиземноморски страни и особено в Турция, нарът се свързва с изобилие и плодородие. Консумира се на Нова година за късмет. В Гърция пък чупят нар на входа на къщата веднага след полунощ. Колкото по-напред се разстелят семената му, толкова по-добра година ще има семейството.  

Свинското, свързано с печалби 

Много деца като малки са имали касички, където са събирали парички. Доста от тях са били във формата на прасенца. Много хора предпочитат свинско за Нова година, но защо това месо се счита за символ на късмет?! Според някои, когато животното търси храна, тръгва с носа напред. Този жест символизира напредъка и е свързан с печалби и ситост.  

Свинско с кисело зеле се сервира навръх 31 декември в Германия. В традиционните ястия за празника това месо намира място в менютата за Нова година още в страни като Италия, Китай и някои части от САЩ. В Австрия, Швейцария и Ирландия свързват тлъстото месо с „угояването“ на портфейлите.  

Юфка, нудълс и др, са почитани в Азия 

В много азиатски страни юфката се яде на Нова година, защото носи добра поличба за удължаване на живота. Според тези вярвания, за да ви върви, трябва да употребявате този продукт единствено със сърбане, а не с помощта на прибори. Освен варена, юфката може да бъде направена и чрез пържене. Пример за държави, залагащи на много на рецепти с нея, са Япония и Китай. Колкото по-дълга е юфката, толкова по-добре.  

Но какво и да изберете за Нова година, най-важното е да сте заедно с любимите си хора и да се забавлявате. Все пак бъдете уморени, за да започнете 2023 г. в добро здраве!