"Без отрицание и без бъдеще време. Ако си отговорите на въпроса защо го искам, Вселената ще бъде съвсем доволна и аз ви гарантирам, че ще ви изпълни желанието."

Тя се казва Мая Бонева-Махама и е лайф и бизнес коуч, НЛП специалист и човек, който е доказал на лекаря си, че вместо цял живот да пие лекарства, може да се справи с паник атаките по друг начин. В края на годината, когато всички копнеем следващата да е по-успешна и по-щастлива, я каним във видео подкаста ни "Малки разговори" за един полезен разговор. 

"Човек е единство от ум, дух и тяло. И затова, когато решаваме проблем или целепоставяме за бъдещето, трябва да подхождаме на всички нива - холистично."

По пътя на своята реализация в кариерата, Мая трупа познания в областта на невролингвистиката, квантовата физика, нейрографиката, психологията, хомеопатията, а също така попада в индийски ашрам, където отделя 3 месеца от живота си за випасана. В превод от санскрит това означава "дълбоко прозрение за истинската природа на реалността". 

Какво научава там, как се прави Колело на живота, как правилно да изричаме пожелания за 2023 г. и още много интересни неща - слушайте разговора ни в Спотифай. 

Много хора негодуват, когато чуят израза "лайф коуч".

Причините са комплексни, но най-често се свеждат до непознаване на съществото на работата и спекулациите на хора от областта. Лайф коучингът често се бърка с психотрапия, психология и менторство. Той е по-практичен, отколкото аналитичен. Лайф коучът разбира от всички сфери на живота, защото работи със знанията и инструментите, които самият клиент му дава. 

По темата Мая има твърдо мнение: 

"Светът се наводни с хора, които казват "Аз съм лайф коуч - давам съвети как да си оправите взаимоотношенията, как да си изградите бъдещето..." Още когато започвах работа преди 18 г., ми се искаше да покажа на хората, че лайф коучингът изисква много познания - психология, как функционират мозъкът и съзнанието на биологично и биохимично ниво."

Снимка: Евгений Милов

КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА

Колелото на живота е една от основните техники на коучинга.

 

С нея може да се определи на кой етап от живота се намира човек, както и да открие кои са лавбите му области, да работи върху тях, така че да направи бъдещето си по-щастливо и успешно. 

 

За целта са нужни лист, химикалка и маркер в ярък цвят. Нарисуваният кръг се разделя на 8 еднакви сектора.

"Числото 8 не е случайно. В коучинга работим с 6 - шестте основни човешки нужди и 8 - секторите в Колелото на живота. Когато човек е удовлетворен, тово Колело ще се завърти. Когато работи с коуч, той определя кои са тези сектори. В днешни дни започваме със сектора "Пари". Не защото сме меркантилни, а защото те измерват сигурността."

Какви са другите сектори, какво ни показва Колелото на живота и какво е разбрал за себе си от Виктор Стоянов от "Ергена" - вижте във видеото.

Наближава Новата година. Времето, в което надписваме картички, етикети на подаръци и лично пожелаваме на хората приятни неща.