Петя Йонкова е класически хомеопат, психолог и Бахов терапевт. Именно в хомеопатията тя открива своето призвание. В началото натам я водят търсенията й като майка, която не желае да лекува детето си със силни и опасни лекарства. Към момента Петя е част от Mahama’s Life School, където подходът към различни проблеми е комплексен. 

Разговаряме с Петя за пролетните алергии, най-честите детски травми и може ли да се справим с тях с хомеопатия.

Петя, какво се случва с човек на първа среща с хомеопат?

Провеждаме т.нар. конституционно интервю, в което търся най-голямата картина на човек. В хомеопатията има около 4000 лекарства. Всяко от тях има голяма картина, касаеща психика, емоции, физика. Ще започнем с това да ми разкаже за характера си – що за човек е, какво го ядосва, как реагира, съпричастен ли е, състрадателен ли е. Има основни въпроси, които винаги се задават. Обикновено те са свързани със семейството и какво е било детството. Там се търсят травмите. Има и въпроси, които са различни към всеки човек, в зависимост от случая му.

В интервюто търсим конституцията - това, което си ти като цяло. Причината е, че с времето на хората се наслагват различни пластове – от родители, общество, норми, правила, травми. Лекарството за повърхността отлюспва някакъв слой и целта е да стигнем до ядрото, за да може човек да изрази себе си, да почувства Аз-а си.

Снимка: Mahama's Life School

Как избираш най-точното лекарство?

Едно време е имало само книжен реперториум - дебело, книжно издание с много рубрики. Там е описано всичко,  за всеки симптом. Една болка например може да се определи като "дърпаща", "пулсираща", "нетърпима", "ужасна", "стягаща". Ето как едно главоболие може да има толкова много и различни описания. Сега е по-лесно, защото има програми, с които се работи. 

Може ли хомеопатията да повлияе пролетните алергии?

Да, действа много добре. Аз имам доста облекчени случаи. За да реагирам адекватно, за мен е важно кога е започнала тази алергия. Според принципите на психобиологията тя може да се получи от различни травми.

Алергичният човек може да преживява вътрешно противоречие - част от него да обича нещо, а друга част да му го забранява. Често алергичните хора са имали родители, убедени в противоположни неща в множество области. Друг аспект на алергията е това, че тя се превръща в средство за привличане на вниманието. Особено ако формата на алергията е такава, че човекът се задушава и се нуждае от намесата на другите, за да се оправи.

Важно е какъв е конфликтът при всеки един симптом. При алергията е от значение и как се проявяват те – кихане ли е, сърбеж ли е, по кожата ли е, или друго.

Алергия или реакция може да се получи и от конкретна случка. Например да се свърже миризма с лоша новина,  получена в момента, в който се усеща ароматът. Двете неща се свързват по невро-лингвистичната пътека и така може да се отключи алергия дори към това, което носи аромата - храна, цвете или друго.

Облекчението сезонно ли е, или алергията може да се излекува?

С конституция може да се излекува. Обикновено традиционните лекарства само потискат симптомите, но така вкарват проблема на по-дълбоко ниво. Хомеопатичното лекарство действа цялостно - и на физическо, и на ментално ниво.

Всяко хомеопатично лекарство е индивидуално – дадено специално за случая. В класическата хомеопатия резултатите идват бързо при остри състояния или обостряне на хронични такива; няма нужда от натрупване. Лекарството действа на момента.

Какви хомеопатични лекарства е добре да има една майка в комплекта си за бърза помощ?

Първо държа да подчертая, че това са само ориентири. Консултацията със специалист винаги е най-доброто, което трябва да се направи. Но ако имате дете, в аптечката за първа помощ е добре да се носи

Арника – при падане, удряне, това са травми, характерни при децата.
Арсеникум Албум – при разстройство и повръщане.
Ледум – при ухапване и ужилване от пчели, когато мястото пари, стане бучка. Може да се ползва и при изкълчване.
Беладона - при температура.

МОЖЕ ЛИ ХОМЕОПАТИЯТА ДА ПОВЛИЯЕ ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ? >>>

Излишните килограми също са един от актуалните проблеми на жените. Може ли да се повлияе с хомеопатия в тази област?

Излишните килограми са дисбаланс и непреработване на някаква информация. Човек явно не може да смели тази информацията и затова я трупа. Рубриката, по която търсим в такъв случай, е затлъстяване. Имала съм случаи, при които се повлияват не само килограмите, но и друго - кожата например. Едно момиче ми каза – "Искам да изглеждам слаба и с чиста кожа" и се получи. 

Когато човек реши да разрешава даден проблем с хомеопатия обаче, подходът винаги е индивидуален.

А къде е мястото на хомеопатията, когато човек подхожда комплексно към свой проблем?

В програмата на Mahama's Life School мястото на хомеопатията е много важно. Защото тя освобождава. Обикновено хората си слагат бариери или не могат да погледнат под друг ъгъл на проблема си. С времето ни се наслагват много кодове и травми. В хомеопатията търсим откъде идва неразположението и в това търсене навлизаме в дълбокото.

Преди външната проява на даден проблем винаги има нещо друго случило се. Давайки точното лекарство, резонирайки с нашия организъм, това ще доведе до постигане на баланс и ще свали бариерите на човек. Възможно е той самият дори да знае, че ги е поставил, че е имал защита точно там.  

НAКРАТКО ЗА ХОМЕОПАТИЯТА

Често наричат хомеопатията нежната медицина. Причината – действа меко, без сътресения и следва реакциите на организма.

Основен принцип при приготвяне на хомеопатичното лекарство е разреждането и динамизирането. От майчина тинктура на субстанцията, от която ще се прави лекарството, се взима една капка и се разрежда с 99 капки вода. След това се разтръсква (динамизира се) 100 пъти. Това се нарича 1СН разреждане.

Доказано е, че след 12-ото разреждане в разтвора вече няма молекула от веществото, от което се приготвя лекарството. Колкото по-разредено е лекарството, толкова по-силно и всеобхватно работи то на три нива – ум, дух и тяло.