Благина Йорданова е хипнотерапевт с многогодишен опит. Преди време заменя работата в корпоративния свят във Франция с практика, която чувства като истински значима. Всичко започва в онзи ден, когато просто не успява да стане от леглото, за да иде на работа. Лекарят я диагностицира с класически бърнаут и я спира от работа за 6 седмици.

В следващите дни се оказва, че й е трудно да изпълнява рутинни неща. Спомня си как е седяла с плод в ръка и се чудила как се яде – с лъжица или с вилица.

Преосмисля живота си и се връща в България. Бърнаутът и промяната обаче отключват у нея паник атаки и социална тревожност. Нещата ескалират до страхове и невъзможност да излиза сама от вкъщи.

Tака открива хипнотерапията, която е метод с много добри резултати в помощ при тревожност, паник атаки и др. Първата си сесия прави онлайн, а след втората започва да излиза и да се вижда с приятели. Осъзнава, че именно хипнозата й дава много сили.

Може ли с хипнотерапия да се реагира на тревожността, обзела днес много хора, заради войната в Украйна?
Да. Това е осъзната тревожност – знаем причината, в случая - войната. Хипнотерапията може да помогне и при неосъзната тревожност, когато си тревожен просто защото си тревожен. Тогава мозъкът не свързва тревогата с нещо конкретно и това е още по-тревожно.  

Как хипнотерапията би помогнала на хора, които се тревожат да не започне война и в България, например?
В тази ситуация хипнотерапията може да преодолее съзнателните съпротиви, заради които ние постоянно се тревожим, и да каже на подсъзнанието да живее малко повече тук и сега

Под хипноза можем да напомним на подсъзнанието, че то контролира начина, по който нещата се случват и че тук, в България, и сега, в този момент, нещата са спокойни и сигурни.

Можем да преформулираме тази тревожност и да я отхвърлим или да я заместим. Все едно преговаряме сделката с подсъзнанието. Това е една от основните техники, които използваме. Виждаме какво искат тези части на подсъзнанието, разбираме какво можем да им дадем и от какво имат нужда, за да не ни изпращат тази симптоми повече. Често, когато преговаряме с тревожната част, тя ни казва кога се е повила и каква е целта й. А целта може да е да ни предпази от ситуация или нещо, което е страшно за живота ни.

Снимка: Благина Йорданова, личен архив

Съветите на хипнотерапевта как да реагираме при тревожност и наченки на паник атаки:

  • Не забравяйте, че не умът контролира вас, а вие него.
  • Спомнете си, че имате контрол над ситуацията.
  • Дишайте дълбоко няколко пъти. Така нивото на стрес ще се смъкне от 10 на 6. На ниво 6 когнитивните функции се събуждат и човек вече може да взема решения.
  • Повтаряйте си, че тук и сега сте в безопасност.
  • Припомнете на ума да се върне в сегашния момент.  
  • Правете самовнушенията си подходящ начин – те трябва да са с позитивен изказ. Когато човек е нервен, следва да си повтаря „Спокоен съм“, а не „Не съм нервен“. Вселената не чува „Не“, затова вместо да казваме „Не съм болен“, трябва да си повтаряме „Здрав съм!“.

След колко време се виждат реални резултати от хипнотерапията? >>>

След колко време се виждат реални резултати от хипнотерапията?
Моят опит с промяна след 2 сесии хипнотерапия е реален. Реална е промяната и за много от моите клиенти, но това не е стандарт. Всичко е индивидуално. Хипнотерапията е една от най-бързите методики за промяна на подсъзнанието. Тя е краткосрочна терапия. Такива са терапиите с резултати между 6 и 20 сесии. Затова в момента тя е бум навсякъде. В сравнение с други методики е доста бърза. Освен това е и по-мека и неинвазивна. Все едно отваряме вратата, влизаме в подсъзнанието, пренареждаме и излизаме, без да травмираме човека.

С какви други техники се комбинира хипнотерапията за по-добри резултати?
С всички коучинг техники, които работят на съзнателно ниво. Хипнотерапията често работи с хора, които обработват информацията на логическо ниво. За да постигнем успех с тях, ни трябват техники, които да преодолеят това, но елегантно, през задния двор един вид. Най-добрите приятели на хипнотерапията в Mahama’s Life School са НЛП коучингът и нейрографиката. Нейрографиката аз наричам хипноза чрез рисуване. Когато човек изрисува емоциите си, той е подготвен за последващия хипнотранс, който аз ще направя. Да се работи с повече техники, какъвто е нашият метод тук, е ценно, защото така изграждаме последователност, която  гарантира успех. А и така гледаме проблема от всички възможни точки.

Кои са най-погрешните схващания за хипнозата?

Че очите ти ще станат на спирали или някой ще те накара да вършиш нещо против волята си! Тя е изключително грешно представена във филмите и книгите. Няма нищо общо с часовници и махала, които се клатят пред теб.

Имаш ли повратен случай, който определяш като показателен за работата си като хипнотерапевт?

Спомням си за един случай с момиче, което от 2 години не можеше да спи. Сериозните проблеми със съня й докарваха гневни изблици. Беше пробвала всичко – психотерапевти, учители, методики. Дойде при мен, защото изпитваше безумни страхове всеки път, когато се оказваше в леглото за сън. След третата сесия започна да спи много добре. В комбинация с коучинг, успяхме да препрограмираме нейното подсъзнание, онази част от нея, която я държеше будна и я беше страх.

Завършила съм хипнотерапия в САЩ, а впоследствие и коучинг към училище, акредитирано от Интернационалната федерация по коучинг. Просто исках да се занимавам с нещо значимо, а не да бъда в корпоративна среда, да работя безумни часове под напрежение и да се чувствам празна накрая на деня. 

За какви проблеми още може да помогне хипнотерапията?
Често пъти ме търсят заради зависимост – от цигари, алкохол, порно, субстанции, храна, социални мрежи. Понякога ми звънят близките на човек, но аз имам практика да се чувам конкретно с него, за да съм сигурна, че той е готов и има желание да го направи. Ако има условие хипнотерапията да работи, то това е самият човек да иска резултат. 

Ще ми помогне ли хипнозата, ако искам да забравя мъж, с когото съм се разделила или любовта не е била споделена?
Имала съм доста такива случаи. Хората идват със заявката, че искат да забравят някого. Но ако се работи само на ниво симптом, има вероятност резултатът да е временен. Т.е. жената ще забрави този човек, но може да се отключи друга зависимост или травматично поведение. Причината е, че няма да е отработен механизмът на невропътеките, травматичното усещане от събитието и споменът от него. Трябва да се работи върху преживяването, самооценката и самочувствието, да се възстановят вътрешните ресурси и да се изхвърлят излишните мисли и отношенията, които са заседнали.

Хората готови ли са за такъв тип подходи според теб?
Стават все по-готови, защото осъзнават, че имат нужда от компилация, за да се почувстват добре. Мисля, че хората вече са по-отворени да пробват нови неща и имат повече достъп до тях. В Mahama’s Life School го правим по-достъпно и чрез различни събития. Тези подходи обаче се допълват и с традиционните, т.е. няма нищо лошо да изпиеш мента, глог и валериан, когато не ти е добре. Но за да допълниш този подход с нещо за дълготрайни резултати, е добре да се работи с терапии като нейрографика, коучинг, хипнотерапия и т.н.

Бихте ли се подложили на хипноза?