Нейрографиката превежда от езика на човека към вселенския – споделя Лалка Павлова за причудливите рисунки, които изглеждат като красив гоблен и сложен IT код едновременно. Тя е нейрографик специалист и прилага методите в групови и индивидуални занимания. Има интереси още в областта на астрологията и коучинга. 

Всъщност нейрографиката е нещо сравнително ново – появява се едва преди 7 години. Нейният създател е руският архитект и психолог Павел Пискарьов. Нейрографиката се описва като графичен начин, по който вселената комуникира с подсъзнанието.

За да не бъдем абстракти, молим Лалка Павлова да ни обясни с примери от ежедневието. 

Снимка: Лалка Павлова, личен архив

Как нейрографиката може да помогне за решаване на проблеми

„Нейрографиката помага за осъзнаването на различни пречки и преодоляването им. Най-добре е да се рисува без музика или друг шум, за да се "чуват" ясно сигналите на подсъзнанието. Почти всеки път се осъзнават блокажи или идва идея в каква посока да се продължи. Аз комбинирам нейрографиката с астрология, с дишане, с мантри...„

Каква е силата на нейрографиката

Нейрографиката влияе на човешките неврони. Идеята е с рисуване по определна тема те да бъдат пренаредени. 

„В основата на нейрографиката е принципът на огледалните неврони – това, което мозъкът вижда като изобразено, има способността да го копира. Идеята е да пренаредим невронните връзки по определена тема“, обяснява Лалка.

„За да се случи пренареждането, те трябва да са във възбудено състояние. Обвивката им трябва да започне да вибрира, за да стане пропусклива. Така се пускат новите връзки. На колко от вас се е случвало, при нещо ново, което предстои, да са притеснени? Аз обаче избирам да пренаредя тези връзки. И си казвам – колко ще ми е приятно това ново нещо, колко ще е полезно за другите хора...“, допълва тя.

Преди нашия разговор Лалка рисува по темата нейродърво с желанието интервюто да мине по най-добрия за всички начин. 

„За мен това е абсолютна медитация. Съзнателно правя много малко - следвам стъпките на алгоритъма. Всичко идва отвътре. Малко са задължителните неща в нейрографиката. Има препоръчителни. Правят се с цел тя да има истински положителен ефект. Следват се няколко стъпки, които се наричат базов алгоритъм.“

Как се рисува нейрографика

Нейрографиката работи с прости изразни средства – един определен тип линия, кръг, квадрат, триъгълник и до там. Тя въздейства на човека, който я рисува, и понякога на този, който я гледа. 

„Една жена ми сподели, че е плакала, докато е гледала моя нейрографиката“, разкрива ни Лалка. 

Нейрографиката е различна от всяко друго рисуване, защото тук винаги има тема. 

„Всеки път, когато ти се рисува нейрографика, трябва да е по нещо, което те вълнува и ти е важно", разказва още Лалка.  

За самото възбуждане на невроните може да се използва лесно упражнение. 

„Мисля си темата, слагам си таймер за 2 минути и пиша свободни асоциации – всичко, което ми дойде като думички – муле, чаша, сила... Това е, което подсъзнанието ми се излива като пърформанс. Започвам да рисувам композицията и първоначално дори не мисля целенасочено. Рисувам и виждам как линията се движи. Следя и накъде се движи моята мисъл. Целта ми е да държа идеята за темата си и да съм тук и сега.“

Нужни ли са специални материали за рисуване на нейрографика

"Хубаво е нейролиниите да бъдат в по-отчетлив цвят и да се виждат. Затова основно се използва флумастер или маркер. Нужно е да е пишещо средство, което да се откроява."

Рисуването на нейрографика отнема минимум 40 минути. 

Какви проблеми решава нейрографиката

„Докато се рисува нейрографика, става научна магия.“

Линията не е просто линия, тя е нейролиния – за да я нарисуваш, а не да създадеш обикновена вълничка, трябва да се следи тя да не се повтаря никъде и да води там, където не предполагаш. 

Лалка Павлова споделя, че така се влиза в особено състояние, при което човек е едновременно отпуснат, оставил ръката си да се движи, но и концентриран да следи.

"Умът и тялото се съединяват, за да бъде всичко в една посока." - уточнява тя.

Снимка: facebook.com/BlEssense

Според нея с нейрографика може да се видят блокажи, да се работи по тяхното отстраняване, да се акцентира върху личностното развитие, осъзнаване и др. 

Голям човек е Вселената, с големи уши и с големи ръце – казва Лалка Павлова. - Всичко чува, всичко изпълнява. Не е като да пожелаеш богатство и пред вратата да те чака куфарче с милиони. Неее! Ще слуша, ще прочете между редовете.“

Дървота за успеха, което рисува, показва един от ресурсите - опита. Той се трупа най-вече през грешките.  

Снимка: facebook.com/BlEssense

„Съзнателно ще избера положителното.
Ще дам приоритет на цветята, вместо на липсващото.

Ще разгледам грешката като опит, защото това е пътят на растеж и самоусъвършенстване. Ще практикувам не-насилие към себе си, избирайки да не се осъждам за някакви недостатъци, които обикновено са такива само в моята глава. 

Ще заразя благодарност, че този дефект става ефект и ми дава материал за наблюдение, разсъждение и писане.
Ще се убедя за пореден път, колко мощен инструмент са мислите и думите ми, че всичко което искам, ми се дава.
Ако не съм доволна от това, което получавам, ще помисля как действам, вместо да се сърдя на Вселената."