Дори кратка медитация повишава концентрацията и когнитивните умения, сочат резултати от ново изследване на американски учени от "Yale University" и "Swarthmore College".

Студентите, които слушали 10-минутен запис за медитация, изпълнявали прости когнитивни задачи по-бързо и точно от връстниците си, които слушали контролен запис.

Проучването показва, че даже хора, които никога не са медитирали през живота си, могат да извлекат ползи дори от кратка медитация.

"Ние знаем от известно време, че хората, които практикуват медитация в продължение на няколко седмици или месеци, са склонни да се представят по-добре на когнитивните тестове, но сега знаем, че не е нужно да прекарвате седмици в практикуване на медитация, за да усетите подобрение", коментира ръководителят на изследването Хейд Кобер, професор по психиатрията и психологията в Йейлския университет.

И двете групи получават прости задачи, предназначени да измерват когнитивните способности. Тези, които слушали записа за медитация, се представили значително по-добре от двете групи в проучването.

Пълните резултати са публикувани в списание "Frontiers of Neuroscience".