Почитана хилядолетия на Изток, медитацията е практика, която не само тренира ума, но и помага на човек да постигне истинско емоционално, умствено и духовно развитие. Медитацията започва да навлиза все повече в Западния свят, подобно на древната йога, а следващите обяснения за медитацията от 7 големи майстори ще ви помогнат да я практикувате по-правилно.

"По какво си приличат медитацията и мъдростта? Те са като лампата и светлината, която се излъчва от нея. Ако има лампа, има светлина. Ако няма лампа, няма светлина. Смисълът на лампата е да дава светлина, а светлината е функция на лампата. Ето защо, макар това да са две различни имена, всъщност не са две. Медитацията и мъдростта са също като тях".

Хуейнън

"Гласът на страданията замлъква в медитацията".

Патанджали

"Медитацията е тишина. Ако осъзнаеш, че наистина не знаеш нищо, тогава ще медитираш истински. Тишината е правилната почва за тази истинност. Тишината е медитация".

Йогасвами

"Медитацията не е насочена към обект, няма цел, няма отправна точка. Тя е просто индивидуалната воля да дисциплинираме себе си, не да се молим на Господ или Буда, на учителите си или на самите нас. По-скоро едно седене. Човек просто седи без цел, обект, намерение, без каквото и да е. Без нищо. Просто едно седене. Седене като къс скала или непотребна чаша кафе върху масата. Най-просто казано, медитацията е да седиш и да съществуваш".

Чонгям Ринпоче

"Има две основни препятствия към спокойствието на ума. Едното е да станеш прекалено отпуснат, а другото - да си прекалено напрегнат. Когато сме прекалено отпуснати, започваме да следваме мислите си и те ни поглъщат. Когато сме твърде напрегнати, правим прекалено големи усилия, за да се фокусираме върху идеята да бъдем концентрирани и да останем спокойни, така че в крайна сметка умът ни не може да остане спокоен и се разсейваме. Трябва постоянно да намираме баланса между това да не бъдем твърде напрегнати и да не сме прекалено отпуснати, като намираме точната мярка за това и я приложим в медитацията си. Когато медитираме, умът трябва да се поддържа в правилната будност, да не бъде нито твърде напрегнат, нито твърде отпуснат".

Кенчен Трангу Ринпоче

"Когато умът ти е разположен естествено между отпускането и будността, неговата истинска природа спонтанно се появява".

Мигур Ринпоче 

Най-коварното и най-трудно препятствие е демонът на изкушението... Това малко гласче, което ви шепне и дава погрешни съвети: "Има по-интересни неща от практикуването на медитация. Защо не го отложиш за по-късно - като например следващия месец или следващата година - тогава наистина ще можеш усилено да практикуваш. Сега има много по-важни неща"... То е най-трудно да бъде забелязано, най-трудно да бъде преодоляно".

Тулку Ринпоче

"В действителност няма нищо което да правите, защото истинската природа на ума е съвършена такава, каквато е. Ако все още си губите времето, за да се опитвате да манипулирате своя ум или да добивате някакъв опит, тогава няма да се получи нищо... Ако няма никакво усилие или хитрост медитацията ви, ако можете да си почивате отпуснати без да се вкопчвате или фиксирате върху мислите, без значение какво се случва - тогава това е истинската Махамудра медитация".

Кхенпо Ринпоче

"Медитацията не предполага да изфабрикувате или да подсилвате някакво особено състояние, а просто да култивирате будност към всичко, което възниква в ума ви".

Трангу Ринпоче