Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с Възкресението. След него идват Цветница и Великден. Датата му е подвижна, но винаги е в съботата преди Страстната седмица. Лазаровден е празник на събуждащите се гори, ниви, ливади и пасищата. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които се закичват вратите на дома на Цветница.

Снимка: Аз, репортерът

 

В книгата „Стопанската на Господ“ се разказва за Лазар като дух на гората, който се грижи за дърветата и света около тях. „След Благовец, точно преди Цветница, когато започва новото раждане на земята и соковете ù тръгват отново, се вика и почита Лазар. Тогаз всяко семейство, което има нужда да се поразшири и да си увеличи земята, се обръща към него.“

Името Лазар е символ за здраве и дълголетие. Има народен израз: „На колко лазарника си?“, вместо „На колко години си“.

Традиционно на трапезата на Лазаровден се слага баница със свежа пролетна зеления, джуркана коприва, разядки с киселец и маслини, симидчета и ястия, в което има нещо от дърво.



Лазарски плитки
Правят се лесно и е добре да ги замесите и изпечете, ако очаквате домът ви да бъде посетен от лазарки.

Продукти:

400 г брашно
1 ч. л. сол
1 с. л. лъжица захар
20 г мая
1 с. л. олио

Приготвяне:

1. Маята се размива малко хладка вода и се оставя да увеличи обема си за няколко мимнути.
2. В по-голяма тава се пресява брашното. Оформя се кладенче по средата, където се сипват солта и захарта. Изсипва се сместа с маята и се размесва. Добавя се вода, за да се получи средно меко тесто. Тестото се оставя да втаса, докато увеличи обема си два пъти. След това се размесва отново.
3. Тестото се накъсва на топки с големината на среден картоф. Оформят се фитили. За една плитка са нужни два фитила. Хванете тестените фитили в средата и увийте двата висящи края във формата на спирала. Лазарската плитка е готова!
4. Поставят се в намаслена тава, намазват се с олио и се пекат на 170 градуса около 40 минути.


Баница с лапад

Едно от традиционните ястия на Лазаровден в някои краища на България е баницата с лапад. По стар обичай много от християните, които вече са се причестили, приготвят баницата с много яйца, сирене и масло.

Продукти:

1 пакет кори за баница (оригиналната рецепта е със седем, разточени възможно най-тънко домашно месени кори)
6 яйца
125 г краве масло
шепа брашно
150-200 г сирене
1 ч.л. сода за хляб
1 кофичка кисело мляко
2 големи връзки лапад, измит и нарязан
2-3 с.л. олио или зехтин за намазване на тавата
1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:

1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене се подреждат леко намачкани 2 от корите, като между тях се поръсва с разтопеното масло.
2. Плънката се приготвя, като в дълбок съд се намачква сиренето, поръсва се с шепата брашно, добавя се киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязания лапад. Разбърква се леко и се ръси върху корите. Отгоре се застила с още 2 кори, между които се поръсва с разтопеното масло. Продължава се до изчерпване на корите и плънката. Най-отгоре се залива с разбитото в чаша прясно мляко и яйце.
3. Пече се във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути.




Салата с върбови клонки

Продукти:

150 грама листа от върба
1 с. л. магданоз
1 с. л. копър
4 с. л. кисело мляко
растително масло
10 г зелен лук
сол

Приготвяне:

Измийте листата, нарежете ги на ситно. Смесете с магданоза, копъра и лука. Подправете кисело мляко, сол и масло.

Снимка: Аз, репортерът

А хубавата трапеза винаги е вървяла добре и с празнична песен.

“Лазар лазарува,
Лазар весел ходи
и девойки води.
Всяка мома пее
и по-ясно дума
на трева и шума:
„Цветница е утре,
път ни отворете
между ситно цвете
китка да увием
и венци зелени
за моми, ергени.
И във всяка къща
да цъфти градина,
явор и калина,
между тях Гергьовден
да навърже люлки
за деца и булки.”