Неустоимо изкушение за небцето и пиршество за очите. Това са десертите на Вероника Георгиева, за които спокойно може да се каже, че са истински шедьоври на сладкарското изкуство. За щастие, тя щедро ги споделя с всички в нейния вкусен кулинарен блог: Desserts Valley.

Вероника се вихри в кухнята с ентусиазъм и радост, а до нея са двама верни помощници и обективни критици – нейният малък син и съпругът й. Естествено, те са щедри на хвалби към шеф готвача у дома.

Специално за LadyZone Вероника споделя Топ 3 от своите Коледни рецепти за тази година, а като бонус разкрива и няколко хитринки за това как и децата да станат част от творческия процес.

Какво ти носи готвенето?
За мен е забавление, експеримент и радост. Обичам да творя - готвейки. Да влагам въображение, желание, старание и страст. Готвенето носи наслада - за мен и хората, за които готвя. Харесва ми да виждам сладостта от храната в очите им и това "Ммм", което говори само за себе си. Готвенето е начин да изразиш загриженост и любов към семейството си по ядивен начин.
Удоволствието, което ми доставя готвенето, го превръщам в един вид "бягство" от рутинните задължения и ми дава време, в което мога да си почина и да освободя съзнанието си. Готвенето е създаване на красота, защото апетитът идва не само с яденето, но и с привлекателната чиния.

Кога се запали по кулинарията?
Страстта ми се зароди още в детството покрай мама и баба, които готвят много вкусно. Имах късмета и щастието да израсна в голямо семейство, в което винаги сме сядали заедно на масата и всички сме помагали за приготвянето на храната. Навикът за споделено хапване е от изключителна важност за сплотяването и сближаването на цялото семейство. Добрият пример, който получих още от детството ми помогна да заобичам готвенето, без да го приемам като досадно задължение, а като приятно удоволствие, вдъхновение и радост за коремчетата на близките ми. Това, което ме вдъхновява най-много, за да готвя, са щастливите коремчета на мъжа ми и детето ми, които не престават да ми хвалят гозбите. Това ме кара да експериментирам още повече в кухнята.

Отдавам голямо значение и на качеството на храната, която ям и приготвям. За мен е важно продуктите да бъдат екологично чисти, храната да бъде преработена безопасно без пържене и препичане и да не включва много сол и почти никаква бяла захар.

Опиши се с още няколко изречения.
Жизнерадостна, енергична, добре възпитана, умна, амбициозна, симпатична и секси дама. Обичам адреналина и приключенията - да пътувам, спортувам, танцувам и да рискувам. Изпитвам голямо удоволствие да радвам хората около себе си, да правя изненади, да прекарвам време със семейството си и да се грижа за него. Понякога съм инатлива и твърдоглава... Много. Обичам и търся красивото навсякъде, затова се старая всичко, което готвя, да бъде не само вкусно, но и много апетитно.

Снимка: Вероника Георгиева

Как включваш 2-годишния си син в готвенето?
Тази година той с радост разточваше тестото за бисквитките и оставяше малките си пръстови отпечатъци върху него, а още по-сладко и нетърпеливо дегустираше всяка бисквитка.

За да включите малкото дете в този творчески процес и да го превърнете в още по-забавно преживяване, ви съветвам да приложите следните хитринки:

  • Дайте на детето престилка, за да влезе в роля и да се чувства важен и отговорен.
  • Да сложите на малкия готвач коледна шапка, която ще го превърне в кулинарното джудже на Дядо Коледа и ще добави още повече настроение.
  • Да предоставите на детето "негови" резци за сладки и "негово" парче тесто, които да разточва и изрязва в каквито форми пожелае.
  • Да не коригирате всяко действие на детето, а да го оставите да кулинарства на воля.
  • Да включите детски коледни песнички за фон.
  • Да оставите детето само да украси своите бисквитки.
  • Да не очаквате перфектни форми на сладките.
  • Да му позволите да опита първите току-що изпечени сладки.
  • И, разбира се, да не се тревожите от петната и брашното по земята.

Следват три коледни рецепти от Вероника Георгиева

 I. Джинджифилови бисквитки с мед

Приготвям ги за всяка Коледа и винаги се изяждат преди празника.

Необходими продукти за около 60 броя:
120 г мед
125 г масло (на стайна температура)
1 яйце (голямо)
50 г кафява захар
3 ч.л. настърган джинджифил/ или на прах
2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
400 г пшенично брашно

За украса:
Черен шоколад (аз използвах 150 г)
Кокосови стърготини
Ядки
Цветни поръски

Начин на приготвяне:

  • Поставяме в купа меда, размекнатото масло, яйцето и кафявата захар и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. 
  • Добавяме джинджифила, канелата и бакпулвера и разбъркваме с лъжица.
  • Накрая добавяме брашното и омесваме меко тесто.
  • Разделяме тестото на две, правим го на топки, които увиваме във фолио и оставяме в хладилник за 1 час.
  • Разточваме тестото с точилка на тънки кори с дебелина горе долу 0,5 см и изрязваме бисквитки с коледни формички.
  • Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 10-12 минути.
  • След това оставяме бисквитките да изстинат напълно преди да ги украсим.
  • Разтопяваме черен шоколад на водна баня и украсяваме част от бисквитките с него. Отгоре поръсваме с кокосови стърготини, ядки или цветни поръски.

Към рецепта за бисквити Линцер с пекан >>