Всяка изискана вечеря или обяд изискват спазване на етикета за хранене. За да се наслаждавате на вкусните предложения без да бързате, предварително изяжте един плод или малък сандвич. Така ще може да общувате свободно със сътрапезниците си, а не треперещ от глад да се окажете нелюбезно неразговорливи.

Седете удобно с изправен гръб, но не се надвесвайте над масата. Може да опрете само китките си.

Красиво оформената текстилна салфетка преместете от чинията и поставете върху скута си.

Независимо от големия броя прибори пред вас, винаги започвайте с най-външните, подредени  от двете страни на чиниията. Всяко поднесено ястие от написаното меню консумирайте със следващите най-външни прибори, докато стигнете да тези, които са най-близо до чинията ви. Знак, че сте приключили с определено ястие, е да поставите приборите успоредно в чинията като дръжките сочат (към 5 часа) навън от нея. Десертната виличка или лъжика са най-отдалечените от вас.

Проява на лош вкус е да се навеждате с тялото си ниско над чинията, вместо да поднасяте всяка хапка внимателно към устата.

Към ястията, които може да хващате с ръце, като риба или крилца от пиле, се сервира купичка с вода и лимон. Тя е предназначена да намокрите пръстите си. След това ги подсушете елегантно в салфетка. 

Ако е сервирана допълнителна чинийка, в нея отделяйте костите от ястието и костилките от маслини. 

Когато разговаряте, докато се храните, подпирайте ножа и вилицата на ръба на чинията. Острието на ножа поставяйте с острата част насочена към вас.

По време на хранене преди да отпиете от чашата с вино, попивайте деликатно устата си, за да не остават мазни следи по ръба на чашата. За да почистите устата, ако на масата има хартиени салфетки, използвайте от тях.

Веднаж изградени, навиците за спазване на етикет за правилно хранене остават за цял живот.