Преподаваш "моден дизайн" във ВСУ, на какво учиш своите студенти?

Специалността "моден дизайн" в България е млада. През последните 25 години се създадоха множество модни къщи, утвърдиха се дизайнери и започна да се гради култура с бавни темпове. Имаме възможност да пътуваме, да споделяме, да се информираме, да творим и да сме свободни. Мечтата да бъдеш моден дизайнер е осъществима, вълнуваща и необходима, и не на последно място - вече конкурентна. Повече от задължително е студентите да познават историята на костюма и модата, да се информират непрекъснато за световните тенденции, да възпитават вкус. Младите хора днес имат проблем с мотивацията и търпението. Опитвам се да ги провокирам да експериментират, да защитават убедително идеите си и да вярват в себе си.

Какво мислиш за българската мода?

Модата е следствие на история, култура, манталитет, поведение, свобода на изразяване и информация. Има причини българската мода да е млада. Бяхме свидетели на три издания на седмицата на модата в столицата, където български дизайнери показаха колекции в тенденции и на ниво. Много млади хора не познават български автори, дори ги отричат без да имат информация за работата им. Не са малко и примерите на успешно реализирани и в световни модни столици. 

Има ли модна култура в България?

Мисля, че това е най-трудният въпрос на който трябва да отговоря. Иска ми се да имам положителен отговор, но има много пропуски във възпитанието на вкус и естетика.  Българинът има отношение към външният си вид, но рядко е съобразен с възраст, физика и дрескод. Моля, обърнете се към специалист!

Част си от фондацията "Chance for the Children of Bulgaria". По-лесно ли се работи със студенти, които са намерили своя път или с децата, които тепърва им престои да го открият?

С деца е изключително приятно и зареждащо да се работи. Шумни, палави, енергични, усмихнати и изискващи много по-голямо внимание. Чрез наивността в мислите им, мечтите, приказните светове представят различен поглед и форма на фантазиите си. Различно е!

Снимка: Димитър Ламбов

Имаш собствен лейбъл за детски дрехи "Mia Kanaria", който е инспириран от твоята дъщеря. До каква степен тя участва в работния процес?

Миа е мой съветник при проектирането на облекла. Коментираме дизайна, цвета спрямо нейните представи и моя опит. Горда е с крайният резултат. Мечтаем заедно! 

Не на последно място си и make-up artist. Какво е необходимо за една жена да изглежда себе си?

Външният вид винаги е израз на темперамент, желания и мода. Чрез него комуникираме и околните ни възприемат по начина, по който изглеждаме. Ежедневно моята работа ме събира с различни хора и техните емоции. Гримът създава илюзия, а жената винаги иска да е различна и да избяга от себе си.

Какво е общото между всички красиви неща, които правиш?

Необходимостта от красота!

 

Снимки: Димитър Ламбов
грим: Гергана Пащрапанска за Jane Iredale; коса: Виолета Во Ван / LUXOR club fashion salons за Living Proof