Св. Георги Победоносец е сред най-почитаните светци и Христови мъченици за вярата. У нас св. Георги е патрон на Българската армия. Един от най-древните храмове в християнския свят, посветени на мъченика, е ротондата „Св. Георги” в София, построена през IV в. Този факт сам по себе си говори много – само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца в Сердика е издигнат храм на негово име. 

Самият светец нееднократно е показвал своето благоразположение към нашия народ с множеството чудеса, извършвани в отговор на молитвите и почитанието, което българите са му оказвали. Най-известното от тези многобройни чудеса е чудото със самоизписалата се икона на св. Георги, която дава и името на Зографския манастир ("св. Георги Зограф"), който се намира в монашеската република Света гора на полуостров Атон от IX век. Това чудо е описано в т. нар. "Зографска хроника". 

Паметта на светеца се чества от почти всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. В Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."

Като освободител на пленници

и на бедни защитник,

на немощни лекар, на царе поборник,

победоносни великомъчениче Георги,

моли Христа Бога да се спасят нашите души. (Тропар на св. Георги, гл. 4)

Гергьовден е обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Празнуват българските овчари и хората, занимаващи се с овцевъдство. Професионален празник и на всички, които се занимават с българската етнография.

6 май се отбелязва като имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Габриела и др.