Японската кухня отдавна е напуснала пределите на Япония и вече продукти за суши има и в супермаркетите. Освен с вкус, тази храна впечатлява и с визия, а и не влияе зле на фигурата. Ikigai - мястото, където може да опитате модерна японска кухня, се намира в София, на бул. "България" 69. Екипът е от японския ресторант "Umami", а скоро същите ентусиасти ще изненадат и с още едно ново заведение. 

Какво се крие зад "ikigai"

Японците обичат да влагат смисъл във всичко около тях и името на заведението се оказва не просто дума, а цяла житейска философия. Според японската култура икигай е причината да ставате сутрин с усмивка, личното призвание и онова, което те прави щастлив и значим. Икигай те изпълва с удовлетворение и радост, кара те да забравиш за времето и придава пълнота на деня ти, но в същото време е и от полза за света около теб - то е причината за твоето съществуване, не само твоето призвание. Японците вярват, че всеки човек има своя икигай и когато го открие, живее щастливо и пълноценно. За тях това е ключът към дълголетието и щастието - чувстваш се полезен, даваш на света и си щастлив, защото си значим. И ние научихме още потемата, но да се върнем към менюто, защото нас гладът ни прави нещастни...

Рамен, суши и още много
 
Менюто на ресторанта включва рамен, гьоза, нудли и разноозбразие от авторско суши (над 30 вида). В листа със салатите можете да откриете и някои европейски салати, както и шопска, а цените им са между 5 и 7 лв. Предлагат и изобилие от суши сетове, като цените им варират от 20 до около 40 лв, спрямо комбинациите. Бест селърът им е 20 лв. за 20 броя и включва четири вида суши - барок, хасомаки краставица, футомаки сьомга и авокадо, калифорния сьомга и авокадо. Разбира се, има и от традиционните японски супи - Мисо супа с водорасли, както и Чапин (или доматена супа с лук и сьомга). 
 
Снимка: Боряна Константинова

Раменът се сервира с типичната огромна лъжица, подобна на черпак. В менюто има рамен с пилешко и телешко, като останалите съставки са едамаме (зелените бобчета) нудли и яйце.
 
Снимка: Боряна Константинова

От сушито комбинирахме Филаделфия сьомга (пушена сьомга, краставица, филаделфия и много сусам) със Салмон екзотик (запечена сьомга, филаделфия, авокадо, манго, лимон). Запечената сьомга с манго и лимон - задължително опитайте!
 
Листът с десерти, никак не е японски, но с домашната лимонада от малини ни изненадаха - страхотна е за суши, противно на очакваното.

В мола или в Япония? 
Обстановката не е претруфена и японският дух е по-скоро скрит в малките детайли, менюто и в красивата рисунка с нюансите на жълтото, оранжевото и червеното върху стената от ляво на кухнята. Това е и графит, и не е графит. Това всъщност е Амерацу (Ameratsu) - символ за централното божество на Шинто, богиня на слънцето, която е смятана за предшественик на японското кралско семейство.

Снимка: Боряна Константинова
Снимка: Боряна Константинова
 
Масите са дървени и високи, а вашият сос ще ви очаква на масата още преди поръчката. Има изобилие от зелени растения, което освен красиво е и функционално, защото сте на приятно разстояние от посетителите на другата маса.