Японската кухня отдавна е напуснала пределите на Япония и вече продукти за суши има и в супермаркетите. Освен с вкус, тази храна впечатлява и с визия, а и не влияе зле на фигурата. Ikigai - мястото, където може да опитате модерна японска кухня, се намира в София, на бул. "България" 69. Екипът е от японския ресторант "Umami", а скоро същите ентусиасти ще изненадат и с още едно ново заведение.
Какво се крие зад "ikigai"
Японците обичат да влагат смисъл във всичко около тях и името на заведението се оказва не просто дума, а цяла житейска философия. Според японската култура икигай е причината да ставате сутрин с усмивка, личното призвание и онова, което те прави щастлив и значим. Икигай те изпълва с удовлетворение и радост, кара те да забравиш за времето и придава пълнота на деня ти, но в същото време е и от полза за света около теб - то е причината за твоето съществуване, не само твоето призвание. Японците вярват, че всеки човек има своя икигай и когато го открие, живее щастливо и пълноценно. За тях това е ключът към дълголетието и щастието - чувстваш се полезен, даваш на света и си щастлив, защото си значим. И ние научихме още потемата, но да се върнем към менюто, защото нас гладът ни прави нещастни...
Раменът се сервира с типичната огромна лъжица, подобна на черпак. В менюто има рамен с пилешко и телешко, като останалите съставки са едамаме (зелените бобчета) нудли и яйце.
От сушито комбинирахме Филаделфия сьомга (пушена сьомга, краставица, филаделфия и много сусам) със Салмон екзотик (запечена сьомга, филаделфия, авокадо, манго, лимон). Запечената сьомга с манго и лимон - задължително опитайте!
В мола или в Япония?