Новооткритият Археокомплекс “Долината на тракийските царе” край град Шипка вече предлага възможност за наемане на велосипед.

По новоизградените велоалеи можете да посетите тракийските гробници в района - шедьоври на монументалното изкуство на древността, както и да стигнете до Казанлък, за да посетите различни културни и туристически обекти в града на Розите.

„Наемът на велосипед за първите два часа е по 10 лв. на час. След това цената е 8 лева на час, а за цял ден наемът е 50 лева. Ако искате да разгледате всички обекти, ще трябва да изминете около 15 километра“ – поясни за LadyZone.bg Елена Георгиева от Археокомплекс “Долината на тракийските царе”.

Ето как може да изглежда вело-маршрута ви:

Казанлъшката гробница
Открита през 1944 г., Казанлъшката тракийска гробница е един от първите български паметници, включени в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Уникалният стил и майсторство на художниците на стенописите в нея я превръщат в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на античното културно наследство.

Могила “Голямата Косматка”
Една от най-внушителните тракийски гробници в България, в която археологът Георги Китов открива над 80 предмета с висока научна и художествена стойност, сред които и бронзовата глава на одриският владетел Севт III – основателят на древният град Севтополис.

Могила “Шушманец”
Храмът в могилата Шушманец е открит през 1996 г. Пластичната украса от полуколони и пиластри отразява религиозните и философски представи на траките за строежа на света. Уникалното й архитектурно решение я прави една от най-представителните произведения на тракийската архитектура.

Гробно-култов комплекс “Оструша”
С плановото си решение, архитектурни особености, украса и находки, “Оструша” се нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от края на IV в. пр. Хр. Състои се от шест помещения, а таванът на гробната камера е касетиран, като във всяка от 36-те касети са нанесени изящни стенописи. Сред тях най-добре е запазено изображение на женска глава в профил.

Могила “Хелвеция”
Гробницата датира от края на IV в. пр. Хр. Стените на коридора са от ломени камъни, а стените и подът на двете помещения са измазани с фина бяла хоросанова мазилка, върху която са нанесени хоризонтални и вертикални жлебове, сякаш стената е изградена от големи мраморни блокове. Входът към камерата се затваря с двукрила касетирана каменна врата с механизъм за заключване от вътрешната страна.

Могила “Грифоните”
Гробницата датира от IV в. пр. Хр. и се състои от дълъг коридор и две камери. Има представителна фасада с украса от два пиластъра и релефен фронтон, рамкиращи входа. Входовете към преддверието и куполната камера са се затваряли с двукрилни каменни врати, а кръглата камера е покрита от изящно построен купол. Подовете на двете помещения са от гранитни плочи, измазани с мазилка.

Велоалеите ще ви отведат и в Казанлък, където ви очаква един от най-богатите Исторически музеи в страната, Музеят на розата, Художествената галерия, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Музей “Ахинора”, Къща-музей „Дечко Узунов“, Къща-музей „Ненко Балкански“, Етнографски комплекс „Кулата“, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства и много други.

От Археокомплекса може да закупите и пакетен билет за посещение на туристическите обекти, по който да изберете маршрута си. На разположение за туристите в Археокомплекс “Долината на тракийските царе” са 50 велосипеда.

Подарете си неповторимо преживяване в света на траките, съчетано с великолепните пейзажи на Долината, тракийските могили, Стара планина и Средна гора.

Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ работи всеки ден от 9 ч. до 19 ч. през лятото и от 9 до 17 ч. през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди.