Шедьоври, оцелели векове наред на безмилостния ход на времето. Единствените от Седемте чудеса на античния свят, неподвластни на разрухата. Това са пирамидите в Гиза и техният верен страж Сфинкса, известен и като "Бащата на страха". Най-посещаваната туристическа дестинация в света.

В близост до тях и в опиянение от величието им, несъмнено някои от стотиците им посетители всеки ден си позволяват да заключат: "Това не може да е работа на човек. На умове от древността. Това е дело на висш разум, на извънземни."

Никога, никога не правете грешката да изкажете подобно мнение пред египтянин, докато сте на гости в страната му. Нямате шанс да спечелите този спор, а рискувате да обидите гостоприемните си домакини.

Пирамидите са пример за някогашното могъщество на една древна цивилизация. Израз на човешкия стремеж към вечността. Какво е искал вторият фараон от Четвъртата династия Хуфу, познат с гръцкото си име Хеопс, на когото принадлежи Хеопсовата пирамида (най-старата и голямата)? А синът му Хефрен, чиято монументална гробница е втората най-внушителна и чието лице, може би, е това на Сфинкса? А Микерин, синът на Хефрен с най-южната пирамида от трите в Гиза? А останалите древни мъртъвци, за които са построени 138-те пирамиди по цялата територия на страната?

Да живеят отново!

"Душо, намери ме!", казва на чудесен български език нашият гид Ахмед, докато почуква по един саркофаг в Египетския музей в Кайро. Живял години във Варна и наричан от своята хазяйка там Мишо, този харизматичен човек препуска с бърза крачка из най-голямото хранилище на древноегипетското изкуство в света. И не ни отегчава нито за миг със суха информация, а разказва приказка за мечтание за живот след смъртта и ни запознава с истинския Египет.

"Душо, намери ме!"

Това е най-великият двигател за умовете на древността – е нашият извод от всичко чуто. Какво са правели властелините от миналото? Строели са вечните си домове, изпълнени със следи. И днес ни разказват чрез тях за живота си, дават пълна информация за себе си, оставили са указания, напътствия, но и загадки, лъжливи врати... Това е лабиринт, в който има само един правилен път. Той трябва да бъде намерен единствено от собствената душа. Египтяните вярвали, че има нещо у човека, неподвластно на смъртта.

Пирамидите са така енигматични, че дори и днес много от тайните им остават неразгадаеми за учените. Изправите ли се пред тях, ще усетите магията им.

Снимка: Хортензия Маркова

И днес много хора смятат Египет за твърде опасно място за пътуване особено след революцията там от 2011 г. Несигурната политическа обстановка след Арабската пролет задълго не дава възможност някой да се докосне до историческите богатства на страната и да препусне с ATV през пясъците на Сахара.

Това се променя драстично през последните години, като през 2016-а само британските посетители са 1 милион. Според статистиките, тази година дори гръцкият туризъм търпи жестока конкуренция от египетския и турския. И все пак, за да си осигурите спокойно и приятно пътуване, на което да се насладите, без да се притеснявате от изненади, доверете са на някой от реноминираните ни туроператори.

От вас зависи колко ще ви струва. От 1200 до 1700 лв. е едноседмичната почивка с включени самолетни билети и all inclusive в петзвезден хотел. Възможно е да похарчите и повече, ако искате съвсем да се отдадете на лукс.

Храната е в изобилие по четири пъти на ден. Важно: не пийте вода от чешмата! Препоръчително е да миете дори зъбите си с бутилирана вода. Тамошната вода съдържа специфична бактерия, която в повечето случаи се отразява зле на стомасите, които не я познават. Ако все пак нещо ви се случи, знайте, че египтяните имат едни от най-добрите лекарства за стомашно-чревни неразположения в света. Освен това в хотелската ви стая задължително всеки ден ще бъде оставяна бутилирана вода.

Екскурзиите на място струват от 35 до 100 евро, но си заслужават. За всяка организирана разходка с вас винаги има екскурзовод, който говори минимум четири езика. Доверете му се изцяло и не предприемайте самостоятелни пътувания. Не се колебайте да давате бакшиши на всички, които се грижат за комфорта ви и ви обсипват с внимание. Египетската лира е основната валута в страната, но се приемат също така долари и евро, които дори са предпочитани от местните.

Бакшишите помагат значително за препитанието на работещите, които иначе взимат минимални заплати. Повярвайте, те ще си заслужат всеки долар/евро с усмивка, както и с много други тънкости в изучения подход да накарат всеки турист да се чувства специален.

Снимка: Хортензия Маркова