Симеон Сакскобургготски и съпругата му бяха домакини на среща с „Децата на НДСВ“. Бивши министри, депутати и служители в НДСВ с техните семейства се събраха в градината пред двореца „Врана“ преди новата учебна година, съобщава сайтът kingsimeon.bg.

Децата имаха възможност да задават въпроси на Симеон II. Единият от тях беше свързан с кончината на кралица Елизабет II и с какво царят ще я запомни. Той заяви, че тя е имала уникалната способност да изслушва внимателно всеки, с когото се среща и с такъв интерес, че да се почувства едва ли не в центъра на света. Царят разказа как през 1993 г. след демократичните промени в България кралицата го е поканила на обяд и тактично му е казала да бъде търпелив с връщането си в България, защото търпението е добродетел на монарсите.

При едно от посещенията си в Лондон, пътувайки в колата на Елизабет II, царят се впечатлява как спират на всеки светофар и докато чакат, много хора я поздравяват на кръстовищата, а тя знае някои от тях поименно.

Снимка: kingsimeon.bg

При свое неотдавнашно посещение в Лондон пред изданието „Daily Мail“ Симеон Сакскобургготски каза за Елизабет II: „Изпитвам такова безкрайно възхищение, не само за 70-те години на трона, но и за нейната мъдрост, за абсолютното професионално хладнокръвие на Нейно Величество. Няма суперлатив, който да мога да намеря, за да кажа какво чувствам към този благословен човек, който имате за кралица.”

На въпрос защо е решил да направи княз Борис „Пазител на короната“ царят отговори, че поради смъртта на първородния си син Кардам, който бе престолонаследник, му се е сторило практично да даде тази почетна титла на неговия син, за да се запазят традициите и идеалите на Третото българско царство.

Децата попитаха и „Може ли един цар да има приятели?“, на който Негово Величество отвърна, че противно на това, което повечето хора мислят – да. Царят има своите задължения, но в свободното си време и той е човек и има приятели, на които да се радва.

Симеон II заяви, че за него образованието е много важно, но също така е ключово и възпитанието. Да можеш да изслушваш внимателно хората и да се държиш с тях, както би очаквал да се държат те с теб. На въпрос за любимата му наука, царят каза, че това е историята, защото е твърде важно да познаваме миналото си и на второ място са природните науки.

Децата попитаха защо и петте деца на Симеон носят имена с буквата „К“. Той им разказа, че когато се е родил първият, са търсили име, което да е българско, на някой владетел, който не е воювал с всичките си съседи, а е съграждал и същевременно да се произнася лесно на чуждите езици и така избрали името Кардам.

Кирил е кръстен на чичото на Симеон.

Кубрат пак на български владетел.

Константин-Асен е кръстен на гръцкия крал Константин, чийто първороден син е кръщаван от цар Симеон.

Като се родила Калина, царят искал да я кръстят Клементина на прабаба му, но царица Маргарита се възпротивила, защото на испански език има сорт мандарина, която се казва така. „С такова име детето никога няма да си намери съпруг“, пошегувала се царицата.

Снимка: kingsimeon.bg

В срещата участваха княгиня Калина, съпругът й Китин-Муньос и техният син Симеон-Хасан.

Снимка: kingsimeon.bg

След разговора си всички деца засадиха бреза пред двореца и накрая си направиха обща снимка за спомен от срещата.