По покана на британското кралско семейство, с което българското царско семейство има роднинска връзка, както и дългогодишни приятелски отношения, Симеон Сакскобургготски присъства на държавното погребение на кралица Елизабет II в Лондон.

Снимка: kingsimeon.bg

Симеон Втори е чичо на кралицата, а тя е пета братовчедка на неговите деца по линия на кралица Виктория, омъжена за принц Алберт Сакс-Кобург-Гота, чичо на цар Фердинанд, уточнява сайтът kingsimeon.bg.

Снимка: kingsimeon.bg

На 18 септември 2022 г. Симеон Сакскобургготски се поклони пред тленните останки на кралицата, които бяха изложени в Уестминстър хол. Вечерта на същия ден той присъства на приема, който Чарлз III даде в Бъкингамския дворец за представителите на кралските семейства и държавните глави, пристигнали в Лондон за погребението на Елизабет II. На 19 септември Симеон Втори присъства на службата в Уестминстърското абатство заедно с представителите на кралските семейства на Швеция, Испания, Белгия, Дания, Княжество Лихтенщайн, кралство Нидерландия, Гърция, Румъния, Сърбия и много други.