На 3 септември 2022 г. в град Аман, в присъствието на краля на хашемитско кралство Йордания Абдула II, княгиня Мириам се омъжи за Негово кралско височество принц Гази бин Мохамед.

По този повод кралският двор на Йордания разпространи официално съобщение:

“Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед присъстваха на церемонията. Кралското хашемитско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот”.

Мириам със съпруга си принц Гази бин Мохамед (вдясно) след сватбената церемония
Снимка: kingsimeon.bg

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, четем в сайта kingsimeon.bg.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохавед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена през 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия “Хароу” в Лондон, а след това завършва литература в един от най-престижните университети в света ”Принстън”. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеник на краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам запазва своето православно вероизповедание и след сватбата си.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на княза на брега на река Йордан. Тук е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

Снимка: kingsimeon.bg

Първородният син на Симеон Сакскобургготски изпадна в кома след тежка автомобилна катастрофа през 2008 година. Седем години по-късно Кардам почина. Двамата с Мириам де Унгрия и Лопес имат две деца: Борис и Белтран.

Снимка: kingsimeon.bg

„Имам шестима братя. Понеже съм най-малката в семейството, понякога имах чувството, че съм със седем бащи... Всяко бижу трябва да отговаря на две изисквания: да те кара да се чувстваш специално и да носи сантиментална стойност. В момента нося това сърце с роза. То е от първата колекция на моя бранд, която направих през 2013 г. На никого не поднасят рози без в тях да има скрито едно сърце“ – споделя княгиня Мириам де Унгрия и Лопес през април 2019 г. в предаването „120 минути“. Вижте гостуването й тук:

На 2 декември 2021 г. Кардам Сакскобургготски щеше да навърши 59 години. Повече по темата вижте тук: