На 8 март Български фонд за жените (БФЖ) ще отпразнува 15-ия си рожден ден – повод да се поговори дали в нашето общество има равнопоставеност и дали правата на жените и момичетата се спазват. БФЖ е единствената българска фондация, която набира средства и след това ги разпределя на местни граждански организации, работещи за правата на жените и за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всички форми на дискриминация.

За тези 15 години БФЖ работи в подкрепа на жените и момичетата в България, за борба с насилието, основано на пола и домашното насилие, за икономическа независимост на самотните майки и момичетата, за повече жени на лидерски позиции, за изявата на жените творци, за превенция на рака на гърдата и нежеланите бременности, за преодоляване на половите стереотипи и много други каузи. За 15 години БФЖ подкрепя близо 500 проекта на различни организации в страната, като инвестира над 1 500 000 лева в тях. Защо се обръща внимание на въпросите за равнопоставеността и не са ли те в миналото? Оказва се, че не.

Данните от проучване на Евробарометър за равенството между половете, проведено пред 2017 г., показва, че българите са рекордьори по полови стереотипи в Европа. Според 81% от анкетираните главната роля на жените е да се грижат за дома и семейството, а на мъжете – да печелят пари. В допълнение, 78% от участвалите в проучването смятат, че жените у нас разполагат с по-малко свобода заради семейните и домакинските си задължения.

Въпреки стартиралата държавна политика и въвеждането на специален закон, жените и мъжете в България продължават да не са равнопоставени най-вече по отношение на работата. Според доклад на социалното министерство повечето безработни са жени и също така жените получават средно с 16% по-ниски заплати от мъжете. Това автоматично води до с 40% по-ниски пенсии за жените.

Освен това кариерното израстване продължава да е голямо предизвикателство пред дамите - жените заемат под 40% от ръководните позиции, а жените работодатели са с 60% по-малко. Насилието, основано на пола, е специфичен проблем, който засяга в много по-голяма степен жените. Според данни, изнесени от МВР в края на 2019 г., всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие.

БФЖ продължава да работи с участието на цялата гражданска общност, институциите, работодателите, академичната общност и медиите за преодоляването на тези неравенства и за общество без стереотипи, дискриминация и насилие. Женското движение в България има корени от над 100 години и нека не забравяме, че жените у нас получават правото да гласуват едва през 1948 г.

Всички, които се вълнуват от тези въпроси, са поканени да се включат в Шествието за правата на жените, което ще се проведе на 8 март от 18:30 ч. пред Министерски съвет. То се организира за четвърта поредна година с участието на Български фонд за жените. Този път то се случва благодарение на доброволческия труд на активистки колектив и мотото му е "Феминизмът е за всички".

Снимка: Български фонд за жените

Защо се организира шествието на 8 март?

"Шествието се прави, защото продължаваме да се борим не само за политическо, но и за икономическо и социално равноправие между жените и мъжете, и всички други хора. Затова вярваме, че феминизмът е за всички, които ги боли за всяка жертва на домашно насилие и които искат правителството и институциите да поемат своята политическа отговорност и да предприемат законодателни мерки. Феминизмът е и за тези, които не искат бедността да бъде от женски пол, а женският труд да бъде експлоатиран, недооценяван и често – безплатен", заявяват от БФЖ.

Шествието стартира от 18:30 ч. пред Министерски съвет. Веднага след него БФЖ парти по случай 15-ия си рожден ден - на 8 март от 20:00 часа в бар „Петък“ на GRW PWR PARTY с вход свободен. Диджейките от Booty Beatz ще се погрижат за музиката и насторнирто за танци цяла вечер. Партито ще бъде с кауза – БФЖ ще набира средства за своята Програма за овластяване на момичетата и младите жени, затова се оглеждайте за дарителските ни кутии и се запознайте с екипа на БФЖ, за да ги попитате за всичко, което ви интересува за фондацията и програмите й.