В страните, където няма програми по сексуално образование в училище, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести. Едва в 10% от училищата има часове по сексуално образование.

Всичко това е причина за създадаването на илюстрираната книга за момичета за сексуално образование "В като Вагина" от "Fine Acts", глобална платформа за социално-ангажирани креативни решения. Автори на книгата са Рая Раева от Български хелзинкски комитет и Светла Баева от "Fine Acts", а прекрасните илюстрации са дело на Борислава Караджова и Михаела Караджова.

Снимка: В като Вагина

Продължават ли да са табу в България темите за женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве? По какъв начин книгата насърчава любопитството на младите момичета към проучване и говорене за въпросите, свързани с интимността. Какви практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето ще открият във "В като Вагина"? Кои са най-неудобните теми, които книгата дискутира? Познават ли момичетата в България добре телата си?

Снимка: Евгений Милов

Очаквайте излизането на книгата до края на годината. Тъй като проектът има нужда от финансиране, все още се събират средства. Ако искате да се включите, можете да го направите тук.

Снимка: В като Вагина

Междувременно научете повече от Светла и Рая във видеоинтервюто, което двете авторки дадоха специално за LadyZone.bg.