За един от най-светлите християнски празници – Великден, все повече хора започват подготовка за великденската трапеза от по-рано. Както всяка година, агнешкото, яйцата и козунакът обичайно ще присъстват на масата. Но какви напитки предпочитат българите по време на великденските празници? Потърсихме отговори от експертите в „Музея на ракията“ в София. Те са категорични, че гроздовата ракия, която е любима на много българи, е идеално допълнение към зелената салата, агнешкото и дори към козунака.

Консумирането на ракия в България е нещо традиционно – така е било преди, така е и днес. В делник и празник любителите на ракията остават верни на страстта си към напитката, разказват от Музея на ракията. Там можете да опитате ракии, които няма да откриете никъде другаде.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

 

Не просто музей, а машина на времето 

Музеят на ракията е перфектното място за ценители, за ентусиасти или просто за хора, които искат да научат повече за българския дух и да се докоснат до завладяващите нотки на традиционната ни напитка. Разположен в сърцето на столицата, Музеят на ракията е съкровище с история. Влизаш и вече си потопен изцяло в миналото – в един различен и особен свят. Светът на ракията и българското наследство. Сякаш с машина на времето това място връща хората векове назад и стъпка по стъпка ги въвежда в историята на ракията и нейното производство. Музеят предлага на своите посетители възможност за дегустация на различни видове ракии, както и обиколка с цел детайлно опознаване на същността на ракията и нейния произход. Посетителите имат възможност да се докоснат до стари, увлекателни експонати и да се впуснат напълно в приключението.

Светът на ракията – от къпина до пъпеш, а защо не и шафран?

Огромно разнообразие от ракии очаква гостите на музея. Гроздова, къпинова, пъпешова и шафранова ракия са малка част от видовете, които мястото съхранява. Тези видове не могат да бъдат намерени в магазините и точно това прави изживяването в музея още по-ценно. В тайнството на ракиения свят безбройните вкусове са танц за сетивата. Основно обаче музеят се посещава от чужденци.

„Туристите много харесват ракията и цялостното преживяване, което получават при нас, защото това е единственото място в София, в което могат да дегустират и едновременно да натрупат ценни знания за историята на ракията. Целта ни е да помогнем на посетителите да се докоснат до духа на ракията, а не само да предложим питие. Да ги запознаем подробно със старата българска традиция за варене на ракия и нейната консумация“, споделя Георги Андонов, мениджър в Музея на ракията. „Стараем се да работим с малки компании, за да предлагаме нишови ракиени напитки, на които можете да се насладите само при нас“, добавя той.

Най-старият метод за варене на ракия – в глинен казан

Още преди векове хората са изпитвали неминуема страст към традиционната напитка. Всичко започва преди пет века – с глинен казан. Това е най-старият начин за варене на ракия, обяснява Георги Андонов.

Най-старата напитка, която е съхранена в оригинал в Музея на ракията, е мастика от 1936 г.

Богата древна история, която пази духа и съхранява магията на алкохолните напитки – това съдържа разнообразната колекция от алкохолни напитки в музея – от старо немско черешово бренди, което придава усещане за дързост, до италиански финес с грапа – ракията на Италия.

След това преминаваме към френска ракия от ябълка - „Калвадос“ от 1944 г. Музеят предлага напитки от цял свят, като за улеснение на посетителите пред всяка бутилка от колекцията има поставено флагче за съответната държава. „Така много бързо туристите откриват алкохол от страната си и това ги радва“, споделя Георги Андонов.

„В България се прави най-хубавата гроздова ракия, в Сърбия  – сливова“, добавя мениджърът на музея. И както всички знаем, българинът е заклет почитател на гроздовата ракия, затова тя би била перфектно допълнение към великденската трапеза, придружена със зелена салата, агнешко и дори козунак.

 

„Ако ракията беше човек, си я представям като мъдър човек, който стои спокойно на масата, почти не говори и внимателно наблюдава всичко около себе си. Българският Бай Ганьо, но в по-интелигентен вариант“, категоричен е Георги Андонов.

Пиенето на ракия като ритуал

Ракията е преживяване, а не просто напитка за консумация. Всяка ракия разказва своята история и всеки вкус е отделна вселена. Напитката има способността да сближи хората и да ги пренесе в други емоционални измерения. Ако се подхожда с внимание и отговорност, ракията може да остави своя ценен почерк в разговорите и моментите ни с другите и да ни свърже с уюта на родното.

Билети за музея можете да закупите както онлайн, така и на място. Има различни видове – с или без тур в музея. Ако предпочитате само дегустационна сесия, можете да вземете билет на стойност 15 лв., докато обиколка, плюс сет за дегустация, получавате срещу 30 лв.



Всички снимки разгледайте в Галерията. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK