През 1967 г. и трите филма, които успяват да спечелят най-много пари, са с един и същ актьор в главната роля. И това, което е най-изненадващо, особено като се има предвид расовото напрежение в САЩ по това време, е, че този актьор е чернокож. Днес Сидни Поатие, един от най-забележителните актьори в Америка и първият чернокож носител на „Оскар“ за главна мъжка роля, навършва 93 години. Той е последният жив актьор от списъка на Американския филмов институт за най-великите актьори на 20-и век.

Снимка: Getty Images

От Бахамите до Бродуей

Сидни Поатие е седмото дете на семейство фермери от Бахамите. Той е роден на 20 февруари 1927 г. в Маями, докато майка му е на посещение на роднини там. Бебето се ражда два месеца по-рано от предвиденото и никой не очаква да оцелее, но все пак Сидни успява да се пребори.

Тъй като е роден в САЩ, това автоматично му дава американско гражданство, но Сидни прекарва първите няколко години от живота си във фермата на семейството си на Бахамите. Когато е на 10 години отива в столицата Насау и там за пръв път вижда чудесата на съвременния свят, като електричество, автомобили и, разбира се, кино.

Снимка: Getty Images

На 15 години Сидни отива да живее в Маями при свои роднини и на 16 си намира работа в ресторант като мияч на чинии. Там се сприятелява с един от сервитьорите, който започва да отделя по няколко часа всяка вечер, след края на работния ден, за да учи младото момче да чете.

През 1943 г., 16-годишният Поатие се записва в армията, след като подава невярна информация за възрастта си. Остава в армията до 1944 г. След като се връща, започва да преследва актьорска кариера и става част от организацията „Театър на американските негри“, създадена 4 години по-рано, за да помага на афроамерикански актьори да се обучават и да получават възможност за изява.

Снимка: Getty Images

Актьорската игра на Сидни не се приема толкова добре, най-вече заради нетипичния за чернокожите приглушен глас, който не му позволява да пее. Това не го отказва и младият актьор прекарва 6 месеца, в които се опитва да подобри актьорските си умения и да се отърве от бахамския си акцент. При завръщането си към театъра е приет много добре и получава няколко главни роли. Но истинското му призвание е в киното.

На следващата страница може да разберете как Сидни Поатие успява да се качи до върховете на Холивуд във време, когато Америка е разкъсвана от расови противоречия и да се превърне в един от най-великите американски актьори >>>