След като миналата година се завръща от преход в Гренландия, Прийт Чанди има леко измръзване на носа. "Спомням си как някой ми каза, че никога досега не е виждал подобно нараняване при човек с моя цвят кожа. Аз съм азиатка - не съм образът, който хората очакват да видят там", казва тя пред "Гардиън".

По-късно този месец Чанди - 32-годишна физиотерапевтка от армията, се надява да стане първата цветнокожа жена, която завършва самостоятелен преход през Антарктида до Южния полюс.

По време на пътуването от над 1100 км, което би трябвало да й отнеме около 45 дни, тя ще се сблъска с екстремно ниски температури от - 50°C, силен вятър и снежни бури, докато дърпа шейна, тежаща около 95 кг.

Чанди - или Полар Прийт, както още е известна - признава, че всичко това това на теория звучи като безнадеждна експедиция, но вярва, че се чувства добре подготвена след години на усилени тренировки. Тя е завършвала успешно ултрамаратони, включително изтощителния Marathon des Sables в пустинята Сахара, и се е изправяла пред екстремни метеорологични условия по време на 27-дневната си експедиция в ледена Гренландия.

През последните седмици тя тренира, като дърпа тежки гуми по улиците около дома си в покрайнините на Дерби, за да се подготви за тегленето на 2-метровата шейна, която ще носи цялата й храна и оборудване през Антарктика. Всичко това непрекъснато спира любопитните погледи на случайните минувачи в британския град, разбира се.

Освен физическата подготовка и нуждата от привличането на спонсори за експедицията, тя също се подготвя психически за предизвикателство да осъществи самостоятелен преход до Южния полюс, защото на моменти това е като да вървиш сред мляко: "Не можеш да видиш какво има пред теб с дни и това може да бъде доста изтощително психически", казва тя. Ако човек се е разхождал през зимата в мългата, може донякъде да си представи дискомфорта от това светът да изглежда по един и същи начин във всички възможни посоки...

Партньорът на Прийт Чанди й е оставил съобщения в палатката, докато приятелите й са записали гласови бележки, които да слуша по време на пътешествието.

"Шейната ми е кръстен на племенницата ми Симран, а ските ми са кръстени на едномесечния ми племенник, така че ще ме чакат всеки ден, за да ме преведат", казва тя.

Прийт Чанди ще отлети за Чили на 7 ноември и се надява да поеме на 21 ноември на похода си към Южния полюс, ако времето го позволява.

Когато се завърне, тя планира да създаде приключенски фонд, с който да помага на повече жени да финансират експедициите си и казва, че е доволна да види промяна в област, която обикновено е била доминирана от мъжете.

"Има все повече и повече авантюристки, както и по-разнообразни групи от приключенци, което е просто страхотно. Наистина е вдъхновяващо да се види", заявява тя.

"Не ме разбирайте погрешно: Ърнест Шакълтън, Руал Амундсен, Робърт Скот - те са велики имена в полярните експедиции, както и невероятни хора. Но това не са имена, с които се чувствам свързана. Развълнувана съм да добавя малко разнообразие - Прийт всъщност е доста често срещано индийско име. Някои хора ми казват, че дъщерите им се казва така те и са толкова развълнувани, че носят същото име като моето - това е много въздействащо", казва Чанди.