Жени сме и интимното ни здраве е един от бонусите, който майка природа ни е дала да пазим. Въпреки грижите и профилактиката, които правим, понякога се случва нещата да излязат извън контрол.

Но въпреки природата, въпреки вселенските планове, сигналите на вашето тяло и др., вие трябва да направите всичко възможно да не се разболявате през почивни дни! Особено ако сте жена, установена в България!

През уикенда изневиделица ми се налага да потърся спешен кабинет. Ходенето по мъките, разбира се, започва с проверка в интернет къде бих могла да се насоча за проблема си. Звъня в болница с денонощен дежурен телефон и 24/7 работно време. И, разбира се, че ще извикат лекар, които естествено ще ме прегледа... само че още е толкова рано. Не мога ли пак да се обадя... някъде следобед, ако е възможно. Нали случаят не е на живот и смърт?! Пък и днес са избори! Да се чуди човек как така моите болежки си позволяват да се появяват в ден, когато цяла България, включително и дежурният лекар в тази болница, дава своя вот за кмет.

Звъня във втора болница, където любезна секретарка ми обяснява, че има дежурен лекар и трябва само да дойда и да изчакам своя ред. С тази разлика, че даденият случай се оказва от онези, в които по телефона дават една информация, а истината е съвсем друга.

Следователно никой не поема отговорност за това, защото - цитирам:

"Ами, тя колегата не е разбрала."

Всъщност дежурният лекар в тази болница влязъл в операционната и щял да се забави, но ако искам мога да мина следобед "по някое време", и ако евентуално няма други по-спешни случаи, може и да ме прегледа.

С въпроса "Що е то спешен случай" се сблъскам и в трета болница, към която се отправих, след като първите ми два опита бяха безрезултатни. Така де, какво друго да прави една жена през една есенна неделя, ако не да се поразходи из здравните заведения. Още на регистратурата ме посрещат с директни и не особено смислени въпроси:

- Бременна ли сте?
- Не.
- Ще раждате ли?