В края на работния ден често минаваме през бара, където човек да изпусне събраната пара от офиса. Статистиката категорично показва следната тенденцията – през последната година баровете и нощните клубове в САЩ са инкасирали над $24 млрд. приходи, без това да включва продажбата на алкохол в магазините, пише TIME.com. Това е чудесна новина за производителите на алкохолни напитки, но след като последните научни изследвания доказват връзка между пиенето и поне седем форми на рак, време е да завъртим кранчето на “огнената вода”. Това има и допълнителен бонус – ще се отрази чудесно на спестяванията ви.

Ако пиете една бира или чаша вино всяка вечер – вие сте в челните 30% на употребяващи алкохол в САЩ. Две напитки – в челните 20%, а за да попаднете в челните 10%, трябва да пиете над 10 питиета всеки ден, което според Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ са средно 74 алкохолни напитки на седмица – около 18 бутилки вино или над 70 бири. Колко ви струва месечно това ли? Зависи предимно дали пиете вкъщи, или в заведения, както и от предпочитанията към даден алкохол. Само за справка, ако пиете вкъщи вечер по бутилка вино (около 10 лева), на месец това са 300 лева, а на година над 3000 лева. Ето как да намалите разходите за пиене:

Носете само кеш в портфейла

Стане ли време за излизане, вземете у себе си само пари в брой, като оставите вкъщи всякакви кредитни и дебитни карти. Свърши ли кешът в портфейла, значи е време да се прибирате – в класическия случай бихте тръгнали да търсите банкомати.

Възползвайте се от “Happy Hours”

Не ви ли омръзна всяка петък вечер да излизате по едно и също време в клубовете с останалите от града? Защо не го направите веднъж заедно с приятелите си малко по-рано от обикновено? Така ще хванете “Happy Hours” промоциите – две питиета на цената на едно, безплатни ядки или мезета и дори безплатни шотове. Винаги можете по-късно вечерта да се забиете, вече почерпени, в някои клуб, където вече ще са всички.

Яжте и пийте вкъщи преди парти

Разходите за хапване в баровете често са колкото самото пиене, а храната дори не е добра, но алкохолният глад ви принуждава да си поръчате, за да можете да продължите с пиенето. Ако излезете от вкъщи с пълен стомах, не само ще спестите много пари, но и ще изключите възможността да се напиете прекалено бързо. Винаги дръжте зареден хладилника вкъщи с няколко бири и вкусна храна, които да служат за начало – после хванете метрото до центъра и парти уикендът ще започне по различен начин.

Пийте водата между питиетата

Това е добре поради няколко причини – обикновено чаша чешмяна вода с лед можете да получите безплатно във всеки бар, което ще ви спести пари за безалкохолни и съмнителни сокове. По-важната причина обаче е, че водата ще ви предпази от прекомерно напиване с алкохол, а махмурлукът на сутринта няма да е толкова тежък.

Оглеждайте се за промоции в менюто

Баровете и ресторантите често предлагат отстъпки при поръчка на по-големи количества алкохол. Комбинирайте поръчката си с тази на още 4-5 приятели и ще получите доста добра крайна цена за всяко отделно питие, което иначе би струвало поне двойно. Ако искате просто леко да си пийвате цяла вечер - поръчвайте местни марки алкохол, вместо вносни, които обикновено са много по-скъпи. Ако искате обаче да се напиете - заложете на крафт бирите, защото те са с по-висок алкохолен градус и ще са достатъчни само две, за да сте вече в настроение.

Мацките получават често безплатни питиета

Много барове и клубове имат специални оферти за жените, с надеждата да доведат повече мацки, които да привлекат повече мъже – които са по-коравите пиячи. Има заведения, които дори са склонни да предлагат безплатни питиета за дамите цяла нощ или срещу скромна сума – представителите на слабия пол така или иначе не могат да изпият кой знае колко. Много хора се натискат да черпят момичетата с надеждата, че това ще бъде повод за нещо повече с напредване на вечерта, но бъдете внимателни какво ви предлагат – ако някой ви се струва съмнителен, по-добре му откажете.