В последните години и у нас плъзна манията по отглеждането на красивата орхидея фаленопсис. Но знаете ли, че всъщност съществуват над 25 хиляди вида орхидеи в света? И всички те са изящни до най-малкия детайл. Днес обаче ще си говорим за дивите орхидеи в България, защото те не са никак малко. Вероятно сте срещали някои от тях и дори не сте предполагали, че това са орхидеи. Представям ви Марияна Гаджева, която у дома отглежда над 30 орхидеи (не диви, разбира се) и чиято страст е да пътува и заснема различни видови от красивите цветя – „Особен вид екстаз ми доставя всеки открит екземпляр!“


Ето какво ни разказа тя за дивите орхидеи у нас, къде можем да срещнем най-много от тях и защо не трябва да ги унищожаваме или да се опитваме да ги засадим у дома.

Страната ни е родина на около 80 установени вида диви орхидеи, повечето от които са застрашени и критично застрашени. За разлика обаче от тропическите си роднини, растенията у нас не са епифити, т.е. не живеят прикрепени към други организми – по корите, клоните и стволовете на дърветата, скалите или някои видове гъби. Диворастящите орхидеи в България са само тревисти, многогодишни растения. У нас естествено разпространени са 25 рода, като най-големи са родовете Салеп (Orchis) – 17 вида; Дремник (Epipactis) – 10 и Дланокоренник (Dactylorhiza) – 8 вида.

Маймунски салеп (Orchis simia)
Снимка: Марияна Гаджева, Личен архив

Интересен факт е, че орхидеите от рода Салеп са на изчезване, защото от корените им се прави напитка, която се смята за мощен афродизиак.

Къде можете да срещнете диви орхидеи у нас?
Могат да се срещнат в цялата страна, като цъфтящият им период е от април до септември, но най-голямо разнообразие предлагат Източните Родопи.
Районът на Маджарово и Ивайловград е рай за любителите на орхидеите. Там могат да се видят над 30 вида от общо 80-те, които виреят в страната ни.

Есенен спиралник (Spiranthes spiralis) - последно цъфтящата дива орхидея, Царево
Снимка: Марияна Гаджева, Личен архив

Защо не трябва да ги късаме или да се опитваме да ги засаждаме вкъщи?
Повечето видове, както стана ясно, са редки и застрашени и събирането им е застрашено от закона. Ако това не ви спре, то помислете над следното – тези изящни диви цветя неслучайно са диви, защото са капризни и виреят само в естествената си среда. Шансовете да успеете да ги засадите у дома в саксия или на двора клонят към нулата.

Сърцевиден дланокоренник (Dactylorhiza cordigera)
Снимка: Марияна Гаджева, Личен архив

„Радостното е, че срещам все повече хора, които се обръщат към природата и търсят непорочен контакт с нея. За да опознаем природата си, трябва да я обичаме и уважаваме. И да я пазим!“