Филип Пулман е известен на всеки, който поне малко харесва фентъзи и фантастика. Той е автор на забележителната трилогия „Тъмните му материи“, която вдъхнови един не много успешен филм през 2007 г., но съвсем скоро ще се превърне в сериал и според мнозина ще запълни празнотата, оставена от „Игра на тронове“. Наскоро обаче Пулман, който е и носител на Ордена на Британската империя, предизвика доста сериозен скандал със свое съобщение в Туиър:

Снимка: Twitter

„Когато чуя името „Борис Джонсън“, по някаква причина в главата ми изникват думите „въже“ и „най-близката улична лампа“, написа той в личния си профил, след като стана ясно, че британският премиер смята да замрази за пет седмици работата на парламента, за да не може никой да попречи на плановете му да осъществи брекзит в срок.

Съобщението на големият писател, който е носител на някои от най-големите награди за фантастика и фентъзи, предизвика много бурна реакция. Не само привържениците на Борис Джонсън, но и феновете на писателя го призоваха да изтрие съобщението си и да се извини. Един от тези хора беше писателката Ема Кенеди, която написа: „Филип, ти си моят герой, но този пост ще бъде докладван и профилът ти ще бъде ограничен, а това е най-последното нещо, от което се нуждаем. Моля те да помислиш дали да не го изтриеш.“

И само няколко часа, след като публикува съобщението си, писателят Филип Пулман го изтри и написа друго, в което обяснява защо е реагирал толкова бурно:

Изтрих този пост, който очевидно е разстроил много хора. Не защитавам идеята да обесим Борис Джонсън. Заради събитията от последните дни гневът ми стигна до точка, в която временно загубих способността си за преценка. В разгара на момента допуснах тактическа грешка. Опитът на Джонсън да заглуши парламента е един от срамните моменти в историята на нашата нация. Свободата на словото е важна, но също така и правото на живот. Нека съм кристално ясен – не бих убил министър-председателя и не искам никой друг да го прави. Но не се извинявам за гнева, който изпитвам, само за необмисления начин, по който го изразих.

Филип Пулман, автор на „Тъмните му материи“

Решението на Джонсън е противоречиво и среща огромна съпротива във Великобритания. Неотдавна и актьорът Хю Грант изрази възмущението си от политиката на Борис Джонсън: