Две жени ще получат за първи път наградата "Прицкер" – Ивон Фарел и Шели Макнамара от архитектурно студио Grafton Architects.

Наградата "Прицкер", считана за най-престижната архитектурна награда в света и наричана "Нобел за архитектура", е основана през 1979 г. от милионерското семейство Прицкер, което по това време е собственик на международната хотелска верига "Хаят".

Основателят на династията Прицкер е адвокатът Николай Прицкер, който емигрира от Киев в Чикаго. Между другото, негов братовчед е философът екзистенциалист Лев Шестов, също от Киев, който от 1921 г. живее в Париж, където става световноизвестен.

Снимка: Ros Kavanagh

Въпреки че наградата на "Прицкер" е десет пъти по-малка от Нобеловата награда в парично изражение - освен световното признание, двете дами ще получат премия от 100 хил. долара - въпросът изобщо не е в парите, тъй като успешните архитекти са богати и без парите от наградни фондове - а в публичното признание.

Снимка: Alice Clancy

Присъждането на тази награда на две архитектки - 68-годишната Ивон Фарел и 67-годишната Шели Макнамара, които основават архитектурното студио Grafton Architects през 1978 г., се случва за първи път в историята на наградата.

Снимка: Iwan Baan

Сред най-забележителните проекти на архитектките е университетският кампус (UTEC) в Лима, столицата на Перу, за която вече получиха няколко престижни архитектурни награди. Считан за един от върховете в работата на Фарел и Макнамара, той често е сравняван с известния древен перуански град Мачу Пикчу.

Наградата "Прицкер" е била връчвана на жени само няколко пъти в цялата история на престижните архитектурни отличия. Заха Хадид става първата жена, носителка на награда "Прицкер" през 2004 г.