Тази година за трети път правя житния режим на Петър Дънов. Нямам търпение да изживея отново лекотата и спокойствието, които преживявам от три години насам през февруари. 
 
В постове в Блог ще споделям какво се случва във всеки ден от това предизвикателство за духа и тялото. 
 
Хубавото е, че вече имам повече знание какво да очаквам. Още по-хубавото е, че процесът на житуване винаги ме изненадва с това, което научавам както за себе си, така и за живота. 
 
Честно казано, чаках започването на житния режим на 8 февруари тази година с любознателност. Целенасочено не казвам нетърпение. Не бях нетърпелива да ям една и съща храна. Признавам си, че по принцип съм чревоугодник и вкусовете са един от начините да се наслаждавам на живота. 
Началото на режима е свързан с фазите на луната. 
 
Житният режим на Петър Дънов не се свежда само до ограничаване на храната. Но това е период, в който чрез нея се получава пречистване на тяло, мисли, изплуват слабости, травми, осъзнаваме какво е истинско предизвикателство за нас, какви са ни лимитите, смиряваме се. 
 
Много хора се притесняват от количествата храна. В периода се консумира само жито, ябълки, мед и орехи. Всъщност в това отношение режимът в съществената си част има всичко и дори не е лишение. Поне аз не го приемам така и мисля, че храната е напълно достатъчно човек да се чувства сит.
  • Жито - за плътност и основа.
  • Мед - за сладост и при тъга.
  • Ябълки - за сочност и освежаване.
  • Орехи - за друга текстура.
Вечерното хранене е добре да приключи до залез слънце. Препоръчва се да се изяжда цялото жито, независимо че човек може да се усеща сит и да няма желание. Ако все пак остане излишно зърно, по-добре да се даде на птиците навън, отколкото да се изхвърля. 
 
Как протича един ден от същинската част на режима:

Водата, в която е било накиснато житото през нощта, се отцежда. Житото се разделя на 3 равни части. Те са съответната дажба за сутрин, обед и вечер. 
  • 1 ч.л. мед се смуче бавно, на гладно. Може да се постави под езика и през него да се изпие чаша хладка вода.
  • След половин час се изяжда една ябълка.
  • След още 30 минути - 1/3 от житото.
  • След още половин - 3 ореха.
  • Преди обяд и след обяд може да се пиете топла вода или чай от лайка, липа, мащерка.
Как протече моят първи ден - на работеща жена и майка

Първия ден не усетих кога се търкулна. Имах толкова много работа, че не разбрах кога ядох (ядох ли изобщо), какъв беше вкусът на храната. Неосъзнатост в чист вид.

Сложих количеството жито в термочашата, в която обикновено пия кафе и така си занесохзакуска и обяд в офиса. 

Житото хапвах между две срещи, пред копютъра. Не си спомням вкуса му. Бързах.

Една ябълка изядох на път за метрото. Отново бързах. 

Трите ореха изядох на път за родителска среща. 

Изводи за деня:

Вечно бързаме. Или поне аз.
Не сме в момента Тук и Сега.
Мисълта ни препуска. Тялото ни се води по нея.
Преживяваме миналото или планираме бъдещето.
Правим едно, а в мислите си - друго. 
Гладът не никакъв проблем (засега).
Неизживяването на момента е. 

Как осъзнато да мием чинии - вижте във видеото.