Кожната бариера е външната повърхност на кожата, включваща най-външния слой на епидермиса. Състои се от кожни клетки, липиди и естествени хидратиращи съединения (амино и мастни киселини) Структурата на кожната бариера най-семпло казано се състои от "тухли" (клетките на кожата) и "спойка" (липидите). Кои фактори влияят върху нарушаването на кожната бариера? Как да се погрижим за нейното здраве? И какви продукти е добре да използваме? Срещаме се с д-р Иван Пеев, дерматолог, за да получим експертните му съвети по важната тема.

Какво представлява кожната бариера и защо е важна за здравето на кожата?

Кожната бариера осъщесвява много важна фунцкия в човешкия организъм. Тя осигурява защита срещу вредите от външната среда (механични, химични, термични) като не допуска навлизането на микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и контролира загубата на вода от кожата.

Кожната бариера представлява пластова система от най-повърхностните епидермални клетки, които са слепени помежду си от липиден матрикс, съдържащ комплекс от мазнини, серадими, холестерол. Много често оприличаваме кожната бариера на тухлена стена, в която клетките са тухлите, а липидният матрикс е спойката между тях.  

Кои фактори влияят върху нарушаването на кожната бариера и как да я защитим?

Като първи досег с външната среда, кожната бариера ежедневно е подложена на най-различни агресивни въдействия. От тях по-важните са прекалено сухия или прекалено влажния въздух, горещата вода, слънчевата радиация, силно замърсената среда, тютюневият дим, прекалено честото измиване. Нерядко в ежедневието си допълнително ù вредим като използваме силни измивни средства, киселини, локални кортикостероиди, агресивни ексфолианти и скрабове и агресивни козметични процедури. Кожната бариера е компроментирана и при някои кожни заболявавния като атопичен дерматит, псориазис, розацея. Стресът, нездравословното хранене, също влияят негативно на кожната бариера.

Снимка: Евгений Милов

Най-ефективният начин да защитим кожната бариера е като ограничим, до колкото можем, агресивното въздействие на околната среда и вредните навици. Втора важна стъпка е да адаптираме домашната грижа като използваме нежни измивни средства, включим хидратиращи продукти, използваме по-мазни кремове и нанасяме слънцезащитен крем.

Снимка: Евгений Милов

Каква е разликата между Cicaplast Baume B5+ балсам и Cicaplast B5 серум, за каквo e подходящ всеки продукт?

Продуктите от серията Cicaplast са създадени да осигурят максимална грижа за кожа подложена на външни агресивни влияния. Те хидратират, успоковат раздразнението и възвръщат целостта на кожната бариера. Cicaplast Baume B5+ e продукт, който използвам в ежедневната си практика след процедури, при които имаме нарушаване на кожната повърхност, като фракционирани лазерни пилинги, химически пилинги, мезотерапия, микронийлинг. Препоръчвам на моите пациенти да продължат използването му до пълното възстановяване на кожата. Поради активните си съставки от пантенол и мадеиказозид се забелязва почти моментално успокоение на кожата. Cicaplast Baume B5+ е подходящ и при хора с по-тежки дерматити по лицето и тялото, има много добро въздействие и при влошен себореен или периорален дерматит.

B5 serum е новото попълнение в гамата, което е препоръчвам като ежедневна грижа за хора с по-суха и дехидратирана кожа. Текстурата е нежна и приятна и оставя защитен филм, като същевременно аквитните съставки омекотяват, успокояват кожата и дават нужната хидратация. Особено подходящ е за хора, които живеят в климат с по-сух въздух и такива, които често си правят козметични и лазерни процедури. Cicaplast B5 serum е средство номер едно след по-леки лазерни и апаратни радиочестотни процедури на лицето и микродермабразио, при които нямаме нарушения в целостта на кожата. Препоръчвам го в рутината на хората с по-суха и чувствителна кожа.

Пантенол или витамин B5, защо е важно да го използваме ежедневно в ритуала за кожата си?

Витамин В5, познат повече като Пантенол е една изключително важна съставка за здравето на кожата. Още като малки, когато сме се изгаряли на печката или сме прекалявали със слънцето, родителите ни, освен с традиционното кисело мляко, са ни мазали и с пантенол. Сега имаме много повече информация за пантенола. Основната му роля е да задържа влагата в кожата, благодарение на свойството му да стабилизира кожната бариера. Редом с това облекчава възпалението на кожата и осигурява нейното пълно възстановяване.

Какви са последствията от отслабената кожна бариера?

Хора, които имат нарушена кожна бариера са с повишена чувствителност и лесна раздразнимост от различни продукти, имат изразена сухота на кожата, поради незадържането на водата в нея. Кожата им често страда от възпаления, акне, зараства по-бавно, както и старее преждевременно. Освен това хора с такава кожа са изложени на висок риск от инфекции и алергии.