Съвременен апарат за лъчетерапия съкращава значително времето за лечение при пациентки с рак на гърдата. Той дава възможност за прилагане на ударна доза йонизираща радиация по време на самата операция за отстраняване на тумора. Апаратът е достъпен и за българските пациенти в съседна Турция – в лечебните заведения на Здравна организация „Аджъбадем”.

По данни на Националния раков регистър, всяка година в България се регистрират над 30 хиляди новозаболели от рак. При жените най-честата локализация е именно рак на млечната жлеза – в около 25% от новооткритите случаи.

Обикновено лечението преминава в три етапа: хирургична операция за отстраняване на тумора, химиотерапия и лъчетерапия.

Как действа традиционната лъчетерапия?


Лъчетерапията се извършва с линеен ускорител, който излъчва фотони и електрони в специално защитени помещения в болничните лъчетерапевтични онкологични клиники, обясняват специалистите от „Аджъбадем”. В почти всички случаи на диагностициране на рак на млечната жлеза и прилагане на щадяща операция (при която се отстранява само частта от гърдата с туморното образувание, а останалата част остава непокътната), е необходима последваща лъчетерапия. Обикновено тя започва непосредствено след химиотерапията, ако има нужда от такава, или поне 3 седмици след хирургичната операция при пациентките, при които лечението ще продължи само с хормонална терапия. Терапията се планира с помощта на компютър, така че зоните, в които има риск от развитие на ракови клетки, да получат необходимата доза лъчелечение, като същевременно се предпазят здравите органи – сърцето, главните артерии, белите дробове и други, в които болестта не се е разпространила. След като планът бъде одобрен започва и самата лъчетерапия, която обикновено продължава 5 до 7 седмици, в зависимост от състоянието на пациента и препоръките на лекаря.

Предимствата на еднократната доза лъчетерапияПри пациенти с рак на гърдата лъчетерапията може да бъде изпълнена само с приложение на еднократна доза на мястото на отстранения тумор. Нарича се Метод на интраоперативната лъчетерапия. Веднага щом туморът се отстрани, специален инструмент се насочва към туморното ложе. Следвайки съответните изчисления, висока доза йонизираща радиация се подава към точно определеното място, като предпазва здравата тъкан.

Прилагането на еднократна доза лъчетерапия се извършва с помощта на специален апарат (LIAC – от англ. Light Intraoperative Accelerator) по време на самата операция, в операционната зала. Той не изисква такава степен на защита за персонала и пациента, както е при традиционните линейни ускорители. Съществено предимство за пациента е, че не се налага да изчаква раната да зарасне след операцията, както и да планира продължителна лъчетерапия след манипулацията.

От „Аджъбадем” все пак отбелязват, че въпреки предимствата на еднократната доза лъчетерапия, този тип лечение не е подходящ за всеки пациент, а решението какъв подход да се използва задължително се взема от лекари. От значение са възрастта на пациента, размерът и особеностите на тумора, както и други обстоятелства, които са индивидуални за всеки случай.

Съвременната медицина предлага редица възможности за намаляване на физическите и психологически последствия от заболяването. За успешното лечение обаче е важно болестта да се открие навреме – затова от „Аджъбадем” препоръчват да не пропускаме профилактичните си прегледи и да бъдем отговорни към собственото си здраве.

За контакти:

http://www.acibademinternational.com/

Централен офис в гр. Пловдив:
ул. “Емил де Лавеле” № 2
Е-мейл: acibadem.drhodjev@abv.bg
Телефон: +359 326 60 192
Мобилен телефон: +359 878 326 295

Офис гр. София:
бул. „Патриарх Евтимий” № 55
Е-мейл: acibadem.sofia@gmail.com
Телефон: +359 285 11 228
Мобилен телефон: +359 888-021-333