Депресивното настроение е свързано основно със спад на енергията. Човек не желае да общува и не може да се концентрира. Загубва интересите си и сам се изолира чрез собственото си бездействие. Разбира се, диагнозата депресия е обект на психиатрите, но потиснато настроение от конкретна причина - раздяла с любимия, загуба на близък човек, уволнение, финансово сътресение, може да се подобри с промяна в храненето. 

Негативното настроение се свързва с по-ниска секреция на серотонин. Тъй като 90% от серотонина се произвеждат от клетки, намиращи се в стомашно-чревния тракт, става ясно защо храната влияе силно върху общото ни емоционално състояние.

Храните, които подобряват настроението

Ферментирали храни и пробиотици, които възстановяват нормалната чревна микрофлора – кисело мляко, кисели краставички, кисело зеле, каперси, маслини, ябълков оцет.

Продължава с шоколад, райска ябълка, сусам, яйца, нахут, зехтин , ленено масло>>>

Шоколадът повишава новото на "щастливия" агент в тялото ни - серотонинът. Специално суровото какао е едновременно и ферментирала храна, и храна с високо минерално съдържание, както и съдържание на триптофан.

Сусам, яйца, бадеми, нахут са основни източници на триптофан, основен прекурсор на серотонина.

Риба, ленено масло, зехтин премахват тъгата заради омега 3 мастнитe киселини, които са един от основните фактори за здравето на мозъка и регулацията на настроението.

Райската ябълка е много красива, вкусна, засищаща и създава добро настроение. При депресия или тъга може да си припомни човек за нея и да я превърне в свой любим плод.

Продължава с храните, които трябва да се избягват>>>