Йоана Петрова е едно симпатично и мило момиче от Ловеч, което може да те спечели с усмивка и с уникално вкусен, лично приготвен десерт. Вече 10 години поддържа своя блог - Кулинарно - в кухнята с Йоана.

А чудили ли сте се каква всъщност е нейната кухня? Мястото, където забърква меден кейк с шоколадова глазура, оформя гръцки кюфтета Суджукакя и къкри грахова крем супа с мента. Може да отидете там само ако знаете в близост до кой столичен мол живее Йоана и къде са копчетата на модерния й асансьор. Но понеже е малко сложно, нека ви заведем ние! Обещаваме да надникнем във всяко кътче на кухнята й и да отворим дори най-тайното чекмедже. Ще има кафе и Тарт татен

Покривки и салфетки - приказка от текстил

Имам много покривки, но използвам няколко от тях най-често. Да видим... Какво ще подхожда на нашия Тарт Татен... (избира две салфетки в пастелни цветове, с кантове, изплетени на една кука)

Снимка: Росица Николова

Купувам ги от различни места - има от магазинчета за декорации, от Женския пазар, от магазини за втора употреба, от такива за платове... Обичам много да снимам това, което съм приготвила, върху един голям сатен. Като се нагъне платът, извивките му много красиво играят със светлината.

Чаши и чинии - от баба и от магазина

Тези чаши съм взела от баба си. Не са чак толкова стари, но имат ретро визия. Тя си сипваше ракийка тук. 

Снимка: Росица Николова



Имам много чаши от антикварни магазини. Носили са ми и от чужбина, от различни пазари. Повечето дори не помня вече и откъде са.

В отделен шкаф държа чиниите и купичките. Имам както класически бели, така и цветни или на точки. 

Книгите - съвременни и антикварни

Общо взето, съм прочела всички кулинарни книги, които са в библиотеката ми. Най-новата, която си купих, е на NОМА – северна кухня. Наскоро се замислих, че аз много обичам средиземноморска и провансалска кухня, но в същото време много ме привлича скандинавската. Въпреки че там нямат много свежи плодове - основно берита и кореноплодни. Харесва ми изчистената визия. Ползвам книгите за вдъхновение и директно за рецепти. Ако реша да направя и публикувам някоя, винаги споменавам от коя книга е. 

Тази книга е от антиквариант. Споменавам я в една публикация със заглавие "Звезди, сирене спокойствие" и в рецепта за сладкиш "Дамски каприз". Антикварните книги са по-скоро за справка какво е било преди. Продуктите, които имаме сега, доста се различават. Има и много непознати думи, които откривам в текстовете им. "Дарчин" например се използва за канела, а "дървено масло" за зехтин.

Вилички, лъжички - богатство в чекмедже

Ето тук имам много и най-различни вилички и лъжички. Доста от тях са ми подарък от близки или от познати, били в чужбина. Ползвам ги основно за декор за снимките. 



Тук има и интересен нож за сирене. Той е толкова тъп, че не може да се реже с него, но може да се боцне.

- А ето друга лъжица. Дани, дръж я за снимка!
(Дани обаче мъдра и Йоана констатира, че да се снима на фокус, когато Дани е замесен, е доста трудно. "Аз съм човек и мърдам!", отговаря й малкия, докато държи в ръчичката си лъжичката).  

Подправките - аромат и цвят в буркани

Подправките си държа в бурканчета, на стелаж. Преди имах много повече. Може би още две релси с поставки. Най-често ползвам сол и пипер. Зелените подправки предпочитам да са пресни. Докато бях по майчинство, си гледах много, сега вече нямам време. Купувам си пресни или в саксии – мащерка, босилек, риган и не ползвам много сухи подправки.

От подправките за сладкиши най-често ползвам ванилия. Канела и индийско орехче също. Ако е по-специфична рецептата – джинджифил, шафран...

Бели стени и много снимки

Стените в кухнята ми са бели. Искам да сложа много снимки по тях. Мислила съм и за някакви по-различни цветове, но преместването ни в новия апартамент стана толкова бързо, че нямах много време за подробностите в интериора. 

Хладилник, мивка, плот и печка - кухненският ред, дали?

Кухнята ми е отделена от трапезарията с колона. Така имам свободата да готвя, без съвсем да съм отделена от гостите си. Едно от нещата, които исках, е да имам достатъчно пространство в кухнята. Готвя на плотовете. Удобно ми е – режа и хоп в тигана.

Самата конструкция на жилището определи кой уред къде да бъде. Най-логично е печката да е до комина, но там пък са ни крановете за вода. Така че малко поразвалихме кухненския ред.

Почти всичко в трапезарията и хола ми е от ИКЕА. Купуваме отделни модули и така можем да надграждаме. Но си носим и едно старо шкафче, което намерихме на тавана на предишната ни квартира. Взехме го от сантимент.  

Къде се крие ключът към пестенето на време от готвене  

Съставям план какво ще готвя през седмицата и правя основен, голям пазар в събота или неделя. На вечеря винаги има салата според сезона. Обикновено готвя огретен или риба. Съобразявам се с това, което обича синът ми - макарони, спагети с пармезан, крем супи. И боб да искаш да направиш, трябва да планираш – да го извадиш, накиснеш... 

Хвас, хляб и хоро преди месене

Отглеждам си квас от над 4 години. Меся по два големи хляба веднъж на две седмици. Една част от него замразявам, за да издържи по-дълго. Преди да меся, го изваждам, за да се съживи. Подхранвам го веднъж седмично с каквото брашно имам и с какво ще меся. Слагам 2 с. л. брашно и вода, за да стане малко по-гъсто от боза. 

Готвенето е техника, продукти и знание – няма магия!

Трябва да си в настроение, за да готвиш, но... Няма нужда да се обличаме в бели дрехи и да танцуваме хоро преди да си замесим хляба. Като цяло животът ни е толкова натоварен, че си е цяла магия човек да намери време дори да замеси и да направя хляб с квас.