Наричат я божигробски босилек, какула и рожково биле. Най-разпространено й име обаче е салвия и градински чай. Латинското название – salvus означава здрав, което идва от силните й лечебни свойства. 

Тази подправка може да се отгледа лесно във всяка градина или саксия. Тя е студоустойчива и не изисква никакви специални грижи.

Салвията е от семейство Устоцветни. Има синьо-виолетови съцветия и удължени, елипсовидни листа в сребристо-зелен цвят.

Позната е като лекарство още от древността. Помага срещу болки в гърлото, нервност и болки в корема.

С листата на салвията може да се направи домашна паста за зъби. Просто стрийте на прах няколко от изсушените листа и ги смесете с 2 пъти по-малко сода. Разбъркайте добре. Тази домашна прахообразна билкова паста не само почиства добре емайла, но и премахва кървенето на венците и избелва.

Ако често се потите, може да си направите специален лосион с градинския чай, който да ви избави от тази неприятност. Две шипки от натрошените листа се варят за 10 минути в литър вода. Обтривайте проблемните места в продължение на месец. Толкова е времето, което е достатъчно, за да преодолеете прекомерното изпотяване.

Маслото от салвия помага при отчаяние и притеснение. Също така облекчава болки и действа против косопад.

Чаят от салвия укрепва волята и връща радостта от живота.

Салвията е прекрасна подправка за овкусвяане на картофи, пиле и ориз. Може да я приготвите и на чипс.

1. Измийте листата и ги подсушете в салфетка или памучна кърпа.
2. Сипете малко зехтин в тиган и го сложете на котлона.
3. Обелете 4-5 скилидки чесън и ги сложете в тигана. Д
4. Добавете листата салвия и запържете за не повече от 3 минути.

Чипса от салвия извадете и сложете в хартиена салфетка, за да се премахне излишната мазнина. Поръсете листенцата със ситно нарязани орехи.


Чипсът от салвия е приятна и вкусна компания за чаша бяло вино или бира.